Foppe de Haan laat zich niet zomaar verjagen

'Waar maakt iedereen zich druk om? Het is maar voetbal.'

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Vaderlijk had De Haan zijn selectie toegesproken na het debâcle in de eerste confrontatie met het Roemeense National Boekarest. 'Ik heb de jongens gezegd dat ze vooral vriendelijk moesten zijn voor hun vrouwen en kinderen, zij mogen niet lijden onder onze frustraties. Het heeft voor mij geen zin de groep nog meer onder druk te zetten.'

Desondanks moest De Haan ook enig onkruid wieden. De onrust verspreidde zich als een olievlek in een spelersgroep die na het vertrek van de grote leider Allbäck nog geen nieuwe hiërarchie heeft gevonden. 'De dominante spelers hebben de onrust zelf geëlimineerd', zei De Haan, zonder in details te treden. Eén vermeende onruststoker riep hij vrijdag zelf tot de orde.

Op het vliegveld in Boekarest beledigde de geblesseerd geraakte Gérard de Nooijer een regionale verslaggever die hem en zijn bij NEC spelende tweelingbroer Dennis als de klokkenluiders van de saaie en voorspelbare trainingen van De Haan had bestempeld. Die opvatting geniet geen steun binnen de selectie, bezweert de na een knieoperatie teruggekeerde Tieme Klompe.

De tegen Roda als libero spelende voorstopper had gisteren een korte en krachtige boodschap voor de groeiende rij critici van De Haan. 'Blijf met je klauwen van de trainer af, de spelers moeten de hand in eigen boezem steken.' Zeker nu het monument van Heerenveen zwaar beschadigd is door de valse start in deze competitie kan hij alle steun gebruiken.

Uiterlijk blijft De Haan onbewogen onder de kritiek. Maar wie hem verwijt dat het na twaalf jaar hoog tijd is voor een ander bewind bij Heerenveen treft hem in zijn ziel. 'Omdat ik voor ieders gevoel al honderd jaar bij Heerenveen zit, moet ik opkrassen. Dat vind ik een vals argument. Hebben Guy Roux en die meneer van Manchester United ook niet met tegenslagen te kampen gehad?'

Met ingehouden woede reageerde De Haan op het scherpe commentaar van analist Youri Mulder die hem opriep de eer aan zichzelf te houden. 'Mulder mag roepen wat hij wil. Maar hoe kan hij oordelen over mijn werk als hij nog nooit bij Heerenveen is geweest? Het zal wel bij zijn rol horen dat hij lollig moet zijn. Maar van mijn vak moet hij afblijven.'

Voorzitter Riemer van der Velde kan in elk geval concluderen dat de gekunstelde aanstelling van Wim Suurbier om de club van zijn provinciaalse imago te verlossen vooral een vriendendienst is geweest. Meer nog dan de technische staf heeft vooral het elftal een kwaliteitsinjectie nodig. Schoorvoetend erkende De Haan dat de clubleiding de leemte na het afscheid van Allbäck en Lurling heeft onderschat.

Het duo tekende vorig seizoen voor 23 doelpunten en van dat aantal kan spits Denneboom alleen maar dromen. Voor het duel met Roda JC werd het zorgenkind van Heerenveen door trainer De Haan aanvankelijk naar de reservebank verbannen, omdat hij 'niet hard genoeg werkt en misschien niet tegen de druk is bestand is'.

Hoewel Heerenveen Roda JC één helft lang zijn wil oplegde, miste de zwalkende ploeg wederom scherpte in de afwerking. Selakovic illustreerde opnieuw dat hij als diepste spits niet tot zijn recht komt, hoewel hij door Nurmela in de elfde minuut op maat werd bediend. En als linksbuiten kwam Denneboom, die na rust de kleurloze Kolk verving, helemaal niet uit de verf.

In de laatste vier ontmoetingen met Heerenveen had Roda JC niet één keer gescoord. Gisteren volstond een effectvol afstandsschot van de Belg Soetaars, waar Heerenveen-keeper Vonk zich volledig op verkeek, voor de onverdiende zege. Zelfs Roda JC-trainer Wiljan Vloet, die met het angstige spel in de tweede helft de indruk wekte dat hij nog dienst was bij FC Den Bosch, erkende dat zijn elftal daarmee te veel had gekregen.

De Haan kon er niet mee zitten. Blijmoedig citeerde hij verdediger Klompe die in de kleedkamer had uitgeroepen 'dat we hier eindelijk iets mee kunnen'. Het gezeur moet maar eens afgelopen zijn, meent De Haan. Hoezo crisisberaad in Heerenveen? 'Ik ben Jomanda niet, maar ik krijg de ploeg weer op de rails. Waar maakt iedereen zich druk om? Ik ben niet stervende. Het is maar voetbal, laten we dat niet vergeten.'

Meer over