Wedstrijdverslag

Flitsend PSV overrompelt Midtjylland in uitgelaten Philips Stadion

In een uitgelaten Philips Stadion, dat met ruim 23.000 fans was gevuld, liep PSV in de eerste helft over Midtjylland en werd het met drie doelpunten karig beloond. De Eindhovenaren staan met één been in de play-offs van de Champions League.

Cody Gakpo viert de 3-0. Na een prachtige aanval en een hakje van Zahavi kon hij de bal eenvoudig in het doel tikken.	 Beeld Getty Images
Cody Gakpo viert de 3-0. Na een prachtige aanval en een hakje van Zahavi kon hij de bal eenvoudig in het doel tikken.Beeld Getty Images

Ze kregen vorig seizoen beiden forse kritiek van hun trainer Roger Schmidt, de 19-jarige PSV-talenten Mohamed Ihattaren en Noni Madueke. Maar waar de één, de verbannen Ihattaren, eerder op de dag in alle anonimiteit in zijn eentje een training op de Herdgang afwerkte, schitterde de ander, de gevierde Madueke, een paar uur later in een sfeervol Philips Stadion.

Geïnspireerd door de fijne dribbels en het fraaie doelpunt van de jonge Engelsman won een sterk en fit PSV in de derde voorronde van de Champions League overtuigend van het Deense FC Midtjylland (3-0), als opmaat naar de play-offs, de laatste horde richting het miljardenbal. Al wacht volgende week nog de return in Denemarken.

Schmidt sprak de talenten, ongeacht hun surplus aan voetballende kwaliteiten, afgelopen seizoen meermaals aan op hun gebrek aan mentaliteit en het niet nakomen van gemaakte afspraken in het veld. Daarbij schroomde hij niet zijn ongenoegen met de buitenwereld te delen. Niet in de laatste plaats als prikkel richting het het veelgeprezen duo zelf.

Op de avond dat Madueke zichzelf in de schijnwerpers zette, klonk de naam van Ihattaren al bijna als een echo uit een ver verleden, al is hij nog gewoon voetballer van PSV. De middenvelder lijkt het hoe dan ook definitief verbruid te hebben, nadat hij zich vorige week had ziek gemeld maar fit genoeg was om naar zijn zaakwaarnemer Mino Raiola in Nice te vliegen om over zijn toekomst te praten.

Madueke lijkt de boodschap van zijn trainer te hebben begrepen. Tegen Midtjylland, dat vier spelers miste vanwege een coronabesmetting, onder wie sterspeler Pione Sisto, rolde de ‘oehs’ en ‘aahs’ van de tribune zodra hij weer aanzette voor een actie. Maar hij schroomde ook niet om rechtsachter Philipp Mwene te hulp te schieten als dat nodig was. Precies zoals Schmidt het graag ziet.

Vanaf de zijlijn zag de Duitse coach dat zijn ploeg al vroeg in het seizoen een meer dan acceptabel niveau aantikt, mede doordat technisch manager John de Jong bijtijds aan de slag ging. Waar aanwinsten Mario Götze, Eran Zahavi en Ibrahim Sangaré vorig jaar aan het eind van de transferwindow pas werden aangetrokken, stonden de vijf nieuwelingen deze zomer vanaf de eerste training al op het veld. Het is PSV er alles aan gelegen voor het eerst sinds 2018 de groepsfase van de Champions League te halen.

Het zorgde voor relatieve rust bij de club waar het de laatste jaren onrustiger was dan doen gebruikelijk. Schmidt bouwde verder en heeft een eenheid geformeerd met veel beweging, energie en kracht. Eigenlijk zoals hij het vorig seizoen al voor ogen had.

Tegen Midtjylland ontbrak verdediger Olivier Boscagli vanwege een schorsing. Hij werd vervangen door Armando Obispo, die centraal achterin geposteerd stond naast André Ramalho. De 29-jarige Braziliaan, die overkwam van Red Bull Salzburg, is de beoogd nieuwe leider van de defensie die de doelpunten vorig seizoen te makkelijk incasseerde.

Met een afgemeten lange pass leidde hij na een half uur het fraaie doelpunt van Götze in (2-0). De spil van het elftal dook vanaf het middenveld telkens in de gaten die de immer sleurende Zahavi trok. Na diens treffer belegde Midtjylland in allerijl een mini-bespreking op het veld hoe de Duitser te beteugelen. Ook in het restant kregen ze geen vat op hem.

PSV heeft dit seizoen sowieso een patent op mooie doelpunten. Vaak over veel schijven of nadat de bal razendsnel is veroverd. Zo ging het precies in aanloop naar het openingsdoelpunt van Madueke. Gakpo vond Götze, waarna de bal via Zahavi in de voeten van de Engelsman belandde. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal met veel gevoel in de lange hoek.

De 3-0 kwam tot stand via nog meer PSV-voeten, met Götze als architect. Veelzeggend was het dat zes PSV’ers in het strafschop van Midtjylland stonden toen Cody Gakpo van dichtbij raak schoot. Als bewijs van de aanvalsdrang voor de rust.

PSV ging in de tweede helft op zoek naar meer doelpunten, maar scoorde niet meer. Al hadden Gakpo, Götze en Zahavi nog doel kunnen treffen, wat de verhoudingen op het veld nog beter had weergegeven. Een minuut voor tijd kreeg Madueke zijn verdiende publiekswissel; een veelzeggend en publiekelijk compliment van de veeleisende Schmidt.

Meer over