FIFA zwaar onder vuur na documentaire over omkoping en uitspraken Maradona

Een oud-medewerkster van het succesvolle WK-campagneteam van Qatar heeft vandaag in een uitzending van de Duitse omroep ARD opnieuw beschuldigingen geuit aan het adres van (oud-)bestuursleden van de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens Phaedra Almajid, die eerder al met aantijgingen over corruptie en omkoping bij de FIFA-top naar buiten kwam, zijn er flinke sommen aan smeergeld aangeboden aan tenminste drie toenmalige leden van het hoofdbestuur van de FIFA.

Redactie
FIFA-baas Blatter met CAF-voorzitter Hayatou, die volgens Phaedra Almajid smeergeld zou hebben aangenomen. Beeld ap
FIFA-baas Blatter met CAF-voorzitter Hayatou, die volgens Phaedra Almajid smeergeld zou hebben aangenomen.Beeld ap

Het zou gaan om de Afrikaanse officials Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Amadu. De Cypriotische zakenman Marios Lefkaritis zou volgens Almajid als FIFA-bestuurslid dubieuze transacties hebben uitgevoerd om het WK naar Rusland (2018) en Qatar (2022) te krijgen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die aast op een vijfde termijn als preses, weigerde het Duitse tv-station te woord te staan. Hij verwees naar het eigen onderzoek van de ethische commissie van de FIFA waarin geen schokkende zaken bij de toewijzing van beide WK's aan het licht kwamen. Getuige Almajid werd daarin als ongeloofwaardig neergezet.

Maradona
De voormalig sterspeler Diego Maradona zegt dat het tijd is voor Blatter om op te stappen. Volgens Maradona is er anarchie uitgebroken sinds de 79-jarige Zwitser aan het roer van de FIFA staat. Over een maand is de verkiezing voor een nieuwe president van de organisatie. Maradona zegt dat hij er alles aan doet om te zorgen dat prins Ali Bin Al Hussein wint.

In de documentaire 'Der verkaufte Fußball' is ook te zien hoe de tv-ploeg van de ARD werd opgepakt door de autoriteiten van Qatar. Hun camera's, laptops en telefoons werden in beslag genomen. De journalisten kregen die later terug, maar de inhoud was gewist. Een deel van de apparatuur was ook beschadigd.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over