FIFA wil miljoenen schadevergoeding van corrupte bestuurders

Wereldvoetbalbond FIFA eist tientallen miljoenen euro's van de betrokkenen bij een groot omkoopschandaal. De FIFA heeft daarom een zaak aangespannen, om compensatie te krijgen van de verdachten.

De van corruptie verdachte Rafael Esquivel, voormalig hoofd van de Venezolaanse voetbalbond, verlaat een rechtbank in New York. Beeld epa
De van corruptie verdachte Rafael Esquivel, voormalig hoofd van de Venezolaanse voetbalbond, verlaat een rechtbank in New York.Beeld epa

De Amerikaanse justitie heeft tientallen voetbalbazen en marketeers aangeklaagd vanwege de grootschalige omkoping. Een deel van hen is al opgepakt, een deel nog niet. De FIFA vindt dat deze mensen hun positie hebben misbruikt en daardoor schade hebben berokkend aan de FIFA. Uit de documenten blijkt bijvoorbeeld dat er 10 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) zou zijn betaald aan steekpenningen door Zuid-Afrika om ervoor te zorgen dat het WK voetbal van 2010 in dat land gehouden zou worden.

'Deze mensen hebben hun positie bij de FIFA en andere internationale voetbalorganisaties misbruikt en hebben de naam van de FIFA langdurig beschadigd. Het geld dat zij in hun eigen zak staken, had ten goede moeten komen aan het internationale voetbal. Dit geld was niet bedoeld om zwembaden en villa's mee te bouwen, maar voetbalfaciliteiten. De FIFA wil dat geld terug en zal niet rusten voordat het betaald is', aldus de nieuwe FIFA-president Gianni Infantino. Hij wil het geld, als het eenmaal binnen is, alsnog steken in de ontwikkeling van de sport.

Onder anderen hooggeplaatste en inmiddels gevallen voetbalbobo's Jack Warner, Chuck Blazer en Jeffrey Webb moeten nu vrezen dat zij veel geld terug moeten betalen aan de FIFA. Die wil niet alleen de winst uit de illegale handel en wandel van de mannen terug, maar ook hun loon, bonussen en commissies. Bovendien wil de bond een schadevergoeding voor de imagoschade.

Corruptienetwerk

Voormalig vicevoorzitter van de FIFA Eugenio Figueredo gaf in december toe dat er in het Zuid-Amerikaanse voetbal sprake is geweest van een groot corruptienetwerk.

Figueredo heeft toegegeven dat hij 'grote sommen geld' heeft ontvangen, verklaarde de openbaar aanklager van Uruguay destijds. Dat geld investeerde de 83-jarige bestuurder elders. Figueredo was twintig jaar vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Comnebol, in 2013 en 2014 was hij voorzitter. Hij hoorde bij de zeven FIFA-functionarissen die op 27 mei, twee dagen voor de voorzittersverkiezing van de FIFA, in Zürich werden opgepakt door de Zwitserse politie. Dat gebeurde op verzoek van justitie in de Verenigde Staten. Amerika wilde de Uruguayaan graag uitgeleverd zien, maar de Zwitserse justitie besloot hem naar zijn vaderland te sturen omdat daar de aanklachten tegen hem nog zwaarder zijn.

Blatter weet het ook: hij is niet meer te redden

Ruim een halfjaar geleden vuurden Volkskrant-verslaggevers Willem Feenstra en Mark Misérus tientallen vragen af op Sepp Blatter (+); de FIFA-voorzitter stelde er één aan hen. Een reconstructie (+) van al het genetwerk en gefêteer in het FIFA-bolwerk aan de vooravond van de verkiezing van degene die de wereldvoetbalbond weer toekomst moet geven.

Meer over