FIFA-nachtmerrie Europa bewaarheid

Zijn rivaal dwong nog een tweede stemronde af, maar trok zich daarna terug. Dus is Sepp Blatter opnieuw gekozen tot president van de FIFA. KNVB-voorzitter Van Praag: 'Dit is verschrikkelijk.'

Willem Feenstra en Mark Misérus
Sepp Blatter vlak na zijn overwinning. Beeld afp
Sepp Blatter vlak na zijn overwinning.Beeld afp

Sepp Blatter blijft nog vier jaar lang de machtigste man van het voetbal. De omstreden Zwitser, die in grote delen van zijn eigen continent wordt gehaat, blijkt elders op de ­wereld nog altijd volop vrienden te hebben. Zelfs een nieuw corruptieschandaal bij FIFA deze week en de daaropvolgende wereldwijde storm aan verontwaardiging deden zijn positie niet echt wankelen.

De herverkiezing van Blatter, voor zijn vijfde termijn op rij, is de nachtmerrie van Europa. De relatie tussen de Europese voetbalbond en Blatters FIFA, die al slecht was, is na deze verkiezing onherstelbaar beschadigd. De Europese bond voerde het verzet tegen Blatter aan, probeerde ook buiten de grenzen van het continent bonden achter prins Ali te krijgen en eiste deze week Blatters vertrek.

In een ultieme poging de Zwitser onder druk te zetten dreigt de UEFA zelfs uit de FIFA te stappen. Die door emoties ingegeven mededeling kan het Europese voetbal nog duur komen te staan. Vandaag verdeelt het bestuur van de FIFA de deelnamebewijzen voor de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. De vrees bestaat dat Europa een plek moet inleveren.

Blatters uitdager, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, oogstte vrijdagavond nog wel lof door een tweede stemronde af te dwingen. De massale steun uit Europa hielp Ali door de eerste ronde heen. Daarin verzamelde de prins 73 stemmen en Blatter 133 - 7 te weinig voor de overwinning. Na de opgave van Ali glorieerde Blatter alsnog, zoals de Zwitser eigenlijk altijd zegeviert tijdens congressen van de wereldvoetbalbond.

Hij blijft dus kapitein van wat hijzelf als het FIFA-schip beschouwt. 'We zullen het schip terugbrengen naar het strand, waar je ook kunt voetballen', zei hij met een gelukzalige glimlach.

null Beeld afp
Beeld afp

Patstelling

'Dit is verschrikkelijk', zei KNVB-voorzitter Michael van Praag even later buiten het Hallenstadion. 'Hij krijgt er gewoon weer vier jaar bij.' Volgens ­directeur betaald voetbal Bert van Oostveen bevindt het voetbal zich in een patstelling. 'Dit systeem kan zo niet doorgaan.' De UEFA bespreekt de crisis voorafgaand aan de Champions League-finale op 6 juni.

Blatter zal er niet wakker van liggen. Hij is 83 als hij er in 2019 vermoedelijk echt mee ophoudt en zich vrijwillig terugtrekt in zijn Zwitserse villa. Maar eerst zijn er bergen werk te verzetten en moet hij repareren wat er over is van het imago van de FIFA.

Blatter is geen man van capituleren. Hij acht zichzelf nog altijd in staat de FIFA haar geloofwaardigheid terug te geven. 'Ik ben verantwoordelijk gehouden voor de storm waarin we verkeren. Die verantwoordelijkheid neem ik. Ik wil de FIFA beter maken, samen met jullie. Nu, morgen en de weken en maanden daarna.'

WK's

Zijn laatste regeerperiode wordt vermoedelijk de meest turbulente van de vijf. Het corruptieonderzoek naar de FIFA, dat leidde tot de arrestaties in Zürich, is volgens de Amerikaanse justitie nog maar net begonnen. De speurders blijven jagen en hebben de middelen om de bond verder op te rollen. Harde bewijzen tegen Blatter zijn vooralsnog nooit gevonden.

Wereldwijd lopen er nog eens twee onderzoeken, waarin corruptie en de FIFA centraal staan. Ook het Britse Serious Fraud Office en de Zwitserse justitie proberen bewijs te vergaren tegen de voetbalbond en zijn bestuurders. De Zwitsers zijn daar in november toe aangezet door de FIFA zelf en hebben het volledige onderzoeksdossier van ­Michael Garcia in handen gekregen. De Amerikaanse aanklager onderzocht hoe (on)zuiver de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 ­(Qatar) is verlopen.

De molensteen die de twee toernooien inmiddels vormen, wordt voor Blatter steeds zwaarder. Ook de komende vier jaar zal hij zich moeten blijven verdedigen tegen beschuldigingen dat beide WK's zijn verkocht aan landen waarop om allerlei redenen het nodige valt aan te merken.

Vrijdag draaide Blatter er niet meer omheen. 'Zouden er twee andere landen zijn gekozen, dan hadden we deze problemen niet gehad.' Een paar uur later bedankte hij de zaal. Vier jaar heeft hij om de FIFA op een fatsoenlijke manier achter te laten. 'En daarvoor ben ik jullie erkentelijk.'

Meer over