Fifa is getreuzel op de velden zat en wil zuivere speeltijd invoeren

Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten. Officieel dan. Officieus is het een uurtje. Vandaar dat de wereldbond Fifa, in zijn streven het spel op te schonen, overweegt zogenoemde zuivere speeltijd in te voeren. Zeg maar: van bruto netto maken.

Willem Vissers
null Beeld reuters
Beeld reuters

Voetbal is ook getreuzel. Vrije trap. Muurtje neerzetten, meten, muurtje nog wat terug, protesteren bij de scheidsrechter. Het kan zomaar dat tussen een overtreding en een vrije trap bijna een minuut zit, of tussen het krijgen en het nemen van een hoekschop. Al is het maar omdat de scheidsrechter nog wat uit te leggen heeft, zoals woensdag tijdens Rusland - Portugal (0-1) in Moskou, in de strijd om de Confederations Cup. Dan vertelde arbiter Rocchi aan verdediger Pepe dat hij van tegenstanders af moest blijven. Weer 20 seconden vervlogen.

NOS-commentator Grueter reageerde enthousiast bij de kopbal van Ronaldo voor 0-1, en noteerde de 8ste minuut. Maar gemeten naar zuivere speeltijd was de 7de minuut net begonnen. 'Tijdmeting is nu een soort nattevingerwerk', zegt oud-scheidsrechter Mario van der Ende over het toekennen van 'blessuretijd.' Bijna standaard laat de arbiter voor rust één minuut extra voetballen en drie of vier minuten erna, als er wissels zijn en de reuring meestal toeneemt.

Zo ook woensdag, in het toch vrij lauwe duel. De zuivere speeltijd bedroeg ruim een uur, bleek nadat de Volkskrant driftig met de stopwatch in de weer was geweest: 32 minuten voor rust, net 30 in de tweede helft; 90 officiële minuten, minus de tijd die opging aan de bal opnieuw in het spel brengen bij inworpen, vrije trappen, na blessurebehandelingen en wat dies meer zij.

Dit vinden een trainer, oud-scheidsrechter en voormalig prof ervan

De Fifa heeft nieuwe regels bedacht om het voetbal sportiever, aantrekkelijker en eerlijker te maken, zoals de invoering van zuivere speeltijd. Wat vinden een voetbaltrainer, een oud-scheidsrechter en voormalig prof ervan?

Opta: zuivere speeltijd minder dan een uur

Het eigen onderzoekje bevestigt de internationale trend. Zo berekende sportdatabedrijf Opta dat de zuivere speeltijd in de vijf grote competities van Europa zelfs minder dan een uur bedraagt; pakweg 57 minuten, terwijl scheidsrechters ruim 5 minuten extra laten spelen.

Vandaar dat het verlengen van de werkelijke speeltijd een van de speerpunten is in een vorige week gepresenteerd strategisch plan van de Fifa, met de naam Play Fair. Dat streven kan worden bewerkstelligd door de scheidsrechter te vragen ook bij vrije trappen en inworpen de tijd stil te zetten, of door van bovenaf zuivere speeltijd in te voeren, als bij basketbal of hockey. Bij voetbal gaat het dan om twee keer 30 minuten.

Daarover praat de Fifa de komende tijd, naar het plan van spelregelcommissie Ifab. Van der Ende is alvast fervent voorstander, al is het maar omdat 'de omstandigheden dan voor iedereen hetzelfde zijn'.

Meer over