FIFA gaat WADA-rapport over Russische dopingcultuur 'zorgvuldig' bestuderen

De ethische commissie van de FIFA gaat het rapport over doping door Russische atleten bestuderen. In dat maandag gepresenteerde rapport van het anti-dopingagentschap WADA staat dat de Russische sportminister Vitali Moetko opdracht gaf verboden middelen en methoden te gebruiken en testresultaten te manipuleren.

Een man toont buisjes met urinemonsters die op het punt staan getest te worden op sporen van doping. Beeld epa
Een man toont buisjes met urinemonsters die op het punt staan getest te worden op sporen van doping.Beeld epa

'We gaan de conclusies en het rapport zorgvuldig bestuderen', zei een woordvoerder van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond tegen de Britse krant The Guardian. Dat heeft alles te maken met het WK van 2018 in Rusland en de rol van Moetko bij dat WK. Moetko is de voorzitter van het organiserend comité van dat met een zweem van omkoping omgeven titeltoernooi.

Zo lijkt het vandaag gepubliceerde WADA-rapport verstrekkende gevolgen te gaan hebben. In dat rapport adviseerde WADA onder meer de internationale atletiekfederatie IAAF Rusland te schorsen.

Dick Pound, voorzitter van de speciale WADA-onderzoekscommissie, zei na de rapportpresentatie te hopen 'dat Rusland inziet dat een grote schoonmaak nodig is'. Volgens hem is dit het moment om 'het dopingprobleem' te vernietigen. Pound: 'Als de IAAF die sanctie echt doorvoert, zijn er geen Russische atleten op de Olympische Spelen van Rio in 2016. Ik hoop dat Rusland de sanctie vrijwillig accepteert en de problemen in het land erkent.'

IAAF-voorzitter Sebastian Coe liet in een eerste reactie weten dat hij met zijn organisatie in gesprek zal gaan over het overnemen van dat advies. Hij noemt het rapport 'alarmerend'. Coe heeft de Russen tot het einde van deze week gegeven om te reageren op het rapport.

Het Kremlin ontkende bij monde van een woordvoerder maandag dat er sprake was van systematisch drogeren. 'De beschuldigingen moeten in de rechtbank worden bewezen, anders zijn het loze kreten in de aanloop naar de Spelen', vulde het Russische staatsagentschap voor biomedische wetenschappen maandag aan tegen Russia Today.

Diepdonkere tijden

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, gaf al toe dat zijn sport in diepdonkere tijden is aanbeland. 'De weg naar verlossing zal lang zijn.'

Een man loopt voorbij het gebouw van het Russische NOC in Moskou. Beeld ap
Een man loopt voorbij het gebouw van het Russische NOC in Moskou.Beeld ap
De WADA-commissie die het rapport schreef, vandaag in Genève bij de presentatie van het rapport. Beeld ap
De WADA-commissie die het rapport schreef, vandaag in Genève bij de presentatie van het rapport.Beeld ap

Levenslange schorsingen

Naast het advies om de Russische atletiekbond te schorsen, adviseert WADA ook vijf Russische coaches en vijf Russische atleten levenslang te schoren vanwege dopinggebruik of het faciliteren van een dopingsysteem.

Hoewel WADA niet direct spreekt van staatsgereguleerde doping, gaat het agentschap er wel van uit dat hooggeplaatsten binnen de Russische overheid op de hoogte waren van de dopingcultuur.

Zo zou de Russische geheime dienst FSB medewerkers van het anti-dopinglab in Moskou hebben geïntimideerd. De FSB zorgde ervoor dat de onderzoekers niet onafhankelijk konden werken, aldus WADA. Een agent bezocht volgens getuigen regelmatig het laboratorium en de directeur moest wekelijks rapporteren. Medewerkers vermoedden dat ze werden afgeluisterd en dat hun telefoons werden afgetapt. Anderen meenden dat kantoorruimtes werden afgeluisterd. Stafleden werden bovendien verhoord door de FSB.

Sovjet-tijden

In de Russische atletiek leeft de werk- en denkwijze uit de sportieve hoogtijdagen van de Sovjet-Unie voort. Met medeweten van de staat wordt op grote schaal georganiseerd bedrog gepleegd. Dat concludeert het wereld-antidopingagentschap WADA (+).


Maria Savinova, die volgens WADA levenslang geschorst zou moeten worden, met haar gouden medaille in Londen. Beeld afp
Maria Savinova, die volgens WADA levenslang geschorst zou moeten worden, met haar gouden medaille in Londen.Beeld afp

Documentaire

Aanleiding voor het WADA-onderzoek was de documentaire 'Staatsgeheim doping - Hoe Rusland zijn kampioenen maakt' van de Duitse tv-zender ARD.

In de documentaire werd massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiek onthuld. WADA reageerde toen onthutst op de Duitse documentaire die de topsport in Rusland aan de kaak stelt. 'De combinatie van alles is ongelooflijk schokkend', zei directeur David Howman over de onthullingen.

Meer over