FIFA buigt in conflict over WK-kaarten

Voetballiefhebbers hoeven niet langer administratiekosten te betalen voor WK-kaarten die ze niet ontvangen. Dat is het resultaat van overleg tussen de wereldvoetbalorganisatie FIFA en de Duitse consumentenbond....

De FIFA had een systeem bedacht waarbij fans de zeer gewilde kaartjes voor het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in Duitsland, vooraf via internet moesten bestellen.

In februari krijgt iedereen te horen hoeveel kaartjes zijn toegewezen. Wie naast de kaarten greep, zou pas in augustus geld terugkrijgen, maar met inhouding van tussen 5 en 10 euro administratiekosten.

Tegen deze regeling was veel verzet gerezen. Niet alleen bij de consumentenbond, maar ook bij VVD-Europarlementslid Manders. ‘Dit is misbruik van een monopoliepositie’, aldus de volksvertegenwoordiger, die al vragen had gesteld aan de Europese Commissie.

In de nieuwe regeling kunnen geïnteresseerden zich kostenloos terugtrekken voor de zogeheten Options-tickets, althans tot 15 april. Wie geen kaart krijgt toegewezen, krijgt het volledige bedrag binnen vier weken terug.

Manders is tevreden met deze toezeggingen. Hij wijst er wel op dat er waarschijnlijk een enorme schaarste is aan kaartjes. Voor het grote publiek zijn, na aftrek van de kaartjes voor sponsors en dergelijke, ongeveer twee miljoen plaatsbewijzen beschikbaar.

‘Doordat het WK nu in Duitsland plaatsvindt en niet in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, zal er veel belangstelling zijn. Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland zelf doen allemaal mee. Maar ze mogen van die schaarste geen misbruik maken.’

Volgens de Duitse organisatoren levert dit compromis een verlies op van ongeveer een miljoen euro. ‘We raken geld kwijt dat we nodig hadden voor de verwerking van de aanvragen’, sprak Horst R. Schmidt, vice-president van het organisatiecomité. ‘En we kunnen de prijzen van de entreebewijzen niet verhogen.’

Meer over