FIDE ontbiedt WK-schakers naar New Delhi en Teheran

De volgende wereldtitelstrijd schaken onder auspiciën van de wereldschaakbond (FIDE) wordt eind dit jaar in India en Iran gehouden. Dat heeft het bestuur van de bond het afgelopen weekeinde in Londen besloten....

Van onze sportredactie

Voorafgaande aan de wereldtitelstrijd organiseert de FIDE de traditionele schaakolympiade, die van 27 oktober tot en met 13 november wordt gehouden in de Turkse metropool Istanbul.

De eerste helft van het toernooi om de wereldtitel, waaraan een honderdtal schakers volgens een knock-outsysteem zal meedoen, begint 25 november in New Delhi. De finaleronde wordt met ingang van 20 december in Teheran gespeeld.

Voor het geval enkele deelnemers visumproblemen krijgen met de Iranese autoriteiten, is Elista als reservestad aangewezen. Dat is de hoofdstad van Kalmukkië, het land van herkomst van FIDE-preses Kirsan Iljoemzjinov.

Voor de eerste keer spelen ook de vrouwen volgens een knock-outsysteem om de wereldtitel. Titelverdediger bij de mannen is is de Rus Alexander Khalifman.

Khalifmans landgenoot Gari Kasparov behoort wederom niet tot de deelnemers. Hij wil al sinds 1993 niets meer met de wereldschaakfederatie te maken hebben en richtte een eigen profbond op.

Kasparov zet zijn eigen WK-titel in oktober in een tweekamp over zestien partijen tegen zijn landgenoot Vladimir Kramnik op het spel.

In 1995 was Kasparov succesvol in een tweekamp tegen Viswanathan Anand uit India.

Meer over