Feyenoord verslaat AZ en gaat door naar bekerfinale

Na scheutjes opgetogenheid, angst, woede en verdriet liet de Kuip zich donderdag gewillig vullen met euforische vreugde, op een avond met bizarre tinten. Uitgerekend de meest besproken Feyenoorder van het seizoen, spits Michiel Kramer, besliste de halve finale van de KNVB-beker tegen AZ, in de fase waarin zijn club Feyenoord dreigde te bezwijken.

Willem Vissers
Feyenoord-speler Tonny Vilhena (L) viert de 1-0 met spits Michiel Kramer. Beeld anp
Feyenoord-speler Tonny Vilhena (L) viert de 1-0 met spits Michiel Kramer.Beeld anp

Feyenoord won uiteindelijk met 3-1 en ontmoet op 24 april in de finale FC Utrecht, in het eigen stadion dat op die avond een neutraal karakter heeft.

Feyenoord, een paar weken geleden breekbaar, angstig en verzeild geraakt in naargeestige crisissfeer, presenteerde zich één helft als de onverzettelijke machine waaruit soms fraaie patronen rolden. AZ, de revelatie van na de winterstop, oogde op een kille avond in de Kuip opeens oud en versleten. Zo was de situatie tenminste voor de pauze. Na de rust waren de rollen omgedraaid. Althans, totdat Feyenoord rijp leek voor de uitschakeling. Juist toen herstelde de ploeg zich weer, om de zege uiteindelijk verdiend op te eisen.

En dus ontspon zich een spannend, zinderend duel waarvan de afloop lang onzeker was. Stress gierde over de rangen. AZ had kunnen en misschien wel moeten toeslaan, onder meer toen Dos Santos bij 1-1 de paal raakte. Vlak daarna scoorde Kramer met links, op aangeven van Toornstra.

Het was in zekere zin de wedstrijd van het seizoen voor Feyenoord, dat zo graag weer eens een prijs wil winnen, om de grootsheid van de club cachet te geven. De laatste trofee, de nationale beker, is in 2008 bijgezet in de stoffige prijzenkast. Die kans op herhaling is aanwezig, hoewel FC Utrecht een moeilijke tegenstander zal zijn.

Voetbal, sport, biedt het leven veel onverwachts. Zeg wat je wilt, analyseer tot je een ons weegt, maar vaak is geen voorspelling te doen van de ontknoping van een wedstrijd. Hoe kan het anders dat AZ zoveel indruk maakte gedurende een paar maanden en donderdag één helft opeens zo ontstellend zwak was, zo ongevaarlijk, zo tam?

null Beeld anp
Beeld anp

Cocktail

En hoe is het mogelijk dat Feyenoord zo vaak op rij verloor, zonder weerstand te bieden, afgelopen weekeinde opstond in Utrecht, en vlak na dat opstaan alweer van zijn sokkel dreigde te kukelen? Dat is mysterieus, dat is een kwestie van zelfvertrouwen, dat is een cocktail van factoren die niet helemaal te benoemen vallen, die sport mede zo aantrekkelijk maken.

Want na rust was alles weer volledig andersom, nadat Feyenoord zich al in de eerste minuut na de hervatting kinderlijk eenvoudig liet verrassen en daarmee alle vertrouwen uit de ploeg sijpelde. Toornstra raakte de bal totaal verkeerd met het hoofd na een dieptepass, Haps liep door en Henriksen scoorde. De heel behoorlijke eerste helft was op slag vergeten, terwijl AZ de lust in combinatiespel hervond. Ja, dat is voetbal, dat is haast niet te bevatten.

AZ verloor zondag kansloos bij Ajax, na een reeks van acht zeges in competitie en beker, en verzorgde donderdag een optreden om vlug te vergeten. Althans, tot de rust. Feyenoord won zondag, in Utrecht, voor het eerst na een serie van zeven nederlagen, en imponeerde bij vlagen in de eerste helft, vooral over de rechterflank. Karsdorp was de opstomende rechtsachter, Toornstra was de andere loper op die flank, in afwisseling met Kuijt, die sleurde van de vleugel naar het centrum en terug. Elia had iets van zijn vorm hervonden en Vilhena was dat heerlijk ronkende motortje, sleurend, met fijne techniek bovendien.

AZ-spelers vieren de gelijkmaker. Beeld anp
AZ-spelers vieren de gelijkmaker.Beeld anp

Verlamd

De vroege treffer, in de achttiende minuut, hielp Feyenoord. Vilhena liet de hoekschop met zijn linkerbeen wegdraaien van het doel. Kramer kopte knap in bij de eerste paal, Henriksen tikte de bal in eigen doel. Curieus, want het was al het derde eigen doelpunt van de tegenstander van Feyenoord in het bekertoernooi, na Marcellis van Zwolle en Veltman van Ajax.

AZ oogde verlamd en deed eigenlijk niets dat de moeite van het vermelden waard was, tot die tweede helft, waarin de 1-1 viel, en kansen op 1-2 te zien waren. Maar vlak na de kans van Dos Santos scoorde Kramer, en deze keer hoefde Feyenoord niet meer te sidderen, want AZ legde zich neer bij de nederlaag, zeker na de 3-1 van Kuijt uit een strafschop. Vlaar was een beetje ongelukkig uitgegleden en had Kongolo in zijn val meegenomen. De Kuip trilde, zoals vaker op avonden van jolijt.

Michiel Kramer viert de 2-1 die hij zojuist heeft gemaakt. Beeld anp
Michiel Kramer viert de 2-1 die hij zojuist heeft gemaakt.Beeld anp
Meer over