Feyenoord trekt nog maar eens flink van leer

De kampioensschaal had Feyenoord vorige week zelf alvast maar afbesteld nadat het drie keer op rij pijnlijk had staan schutteren voor eigen publiek....

Van onze verslaggever

Poul Annema

ROTTERDAM

En dus tartte de nummer twee van de eredivisie de, in de tuin van PSV-voorzitter Van Raay aan de radio gekluisterde, koploper door in de derby tegen Sparta nog eens flink van leer te trekken. Het gif van de eeuwige concurrentie maakte Feyenoord zelfs scherp genoeg om andermaal de schijn te wekken dat het nog geloofde in zijn laatste kans op de eindprijs. Maar of de PSV'ers daarvan werkelijk zijn geschrokken is zeer de vraag.

Niettemin, Feyenoords bezetenheid om er voor het legioen weer eens een ouderwets mooie middag van te maken was groot. Bovendien bleek Sparta, alsof er nooit van enige rivaliteit tussen beide ploegen sprake is geweest, bereid de machtige buurman in de milde ambiance van een mooie zomerdag ongestoord zijn gang te laten gaan.

Het werd uiteindelijk 6-1 voor Feyenoord, maar met die cijfers was het uitermate vriendelijk voor zijn gasten. Sparta verzekerde zich vorige week definitief van nog een jaar eredivisievoetbal en het heeft aan dat feit kennelijk het recht ontleend het seizoen freewheelend te voltooien. Buiten Van der Laans gelijkmaker, in de 16de minuut, en een knap ingeschoten vrije trap van Berhalter deed Sparta weinig om de indruk weg te nemen dat het alleen maar naar De Kuip was gekomen omdat het competitierooster dat nu eenmaal had aangegeven.

Die houding was Feyenoord zeer welkom. Hoe grillig de competitie voor de Rotterdammers ook is verlopen, vanuit hun underdogpositie zijn ze PSV tot enkele ronden voor het einde voortdurend tot last geweest. Pas nadat de snel scorende De Bilde het verschil tussen de twee titelkandidaten vorm gaf, ging Feyenoord door de knieën. Dat neemt niet weg dat de formatie van trainer Haan de vóór het seizoen alom uitgesproken verwachtingen heeft overtroffen. Het verdriet om de gemiste kans maakte daarom ook snel plaats voor de overtuiging om het seizoen in stijl te beëindigen.

Een centrale rol bij Feyenoords finale plannen is weggelegd voor Ronald Koeman, die over twee weken definitief tussen de coulissen van het betaald voetbal verdwijnt en voor Gaston Taument, die zijn voetbalcarrière na dit seizoen voortzet bij Benfica in Portugal. Koeman is momenteel eigenlijk te geblesseerd om te spelen, maar in de nadagen van zijn schitterende loopbaan heeft hij besloten zich te laten injecteren met een pijnverdovend middel om in elk geval het gras te kunnen betreden.

Met een zwaar gezwachteld dijbeen nam hij tegen Sparta de positie in waarop zijn raffinement, strategisch inzicht en traptechniek het beste tot hun recht komen. Hij speelde met groot gezag op het middenveld en leidde al na vijf minuten met een verbluffende dieptepass de openingstreffer van Taument in. Na een uur blies de slimme spelbepaler de aftocht om zijn afscheidstournee van de Nederlandse velden niet voortijdig te hoeven afbreken.

Taument is in al zijn jaren bij Feyenoord een onberekenbare vleugelspits gebleven: soms speelde hij weergaloos, maar soms ook kon hij volledig onzichtbaar verdwijnen in de grauwe middelmaat van zijn even onvoorspelbaar optredend elftal. Tegen Sparta had hij het op zijn heupen en was hij bij vele van zijn rushes volstrekt ongrijpbaar.

Vrijwel alle doelpunten werden ingeleid op de flank waar Taument de gretigheid van zijn beste dagen etaleerde. Zelf maakte hij nog Feyenoords derde treffer, de lichtvoetige Argentijn Sanchez nam het tweede en vierde doelpunt voor zijn rekening. Na de hervatting scoorden Van Gastel - uit een vrije trap - en Van Bronckhorst.

Dankzij zijn tweede plaats heeft Feyenoord zich voor het nieuwe seizoen toegang verschaft tot het voorportaal van de Champions League. Tegelijkertijd moet het zich realiseren dat het straks temidden van de Europese elite twee van zijn waardevolste spelers zal missen.

Tegenover het verlies van Koeman en Taument staat de komst van Bosveldt (FC Twente) en Kornejev (Heerenveen). Voorzitter Van den Herik bevestigde gistermiddag bovendien dat Feyenoord ook nog een aanvaller zal aantrekken. Het geld van de Champions League en van shirtsponsor Stad Rotterdam, dat een nieuw vierjarig contract heeft afgesloten, verschaft hem grote mogelijkheden op de spelersmarkt.

Trainer Haan heeft uit andere overwegingen reden om zich met blij gemoed op de toekomst te richten. Hij heeft na zijn komst in De Kuip wind gezaaid en vervolgens storm geoogst: hij zette een nieuwe lijn uit die ertoe leidde dat het elftal een metamorfose heeft ondergaan. Hij koos daarbij voor een spelopvatting die weinig risico's inhield, omdat hij tijd nodig had om zijn ploeg in balans te brengen.

Het fraaie combinatievoetbal dat Feyenoord gistermiddag bij vlagen, en met dank aan Sparta, op de mat legde moet Haan het vertrouwen hebben gegeven dat zijn technisch vaardige ploeg in het proces naar volwassenheid vorderingen heeft gemaakt. Maar een week na de ontmaskering tegen FC Twente is het vroeg om dát van de daken te schreeuwen: 'We blijven bouwen aan een mooie toekomst: maar wel stap voor stap.'

Meer over