Feyenoord terug in Champions League: zwartkijkers voorspellen eenmalige rentree, spelers klampen zich vast aan sprookjes

Een kleine vijftien jaar duurde de droogte. Deze week keert Feyenoord terug in de Champions League, daar waar het in 2002 voor het laatst actief was.

Pierre van Hooijdonk viert feest na zijn tweede goal tegen Borussia Dortmund in de Uefa Cupfinale, mei 2002. Beeld reuters
Pierre van Hooijdonk viert feest na zijn tweede goal tegen Borussia Dortmund in de Uefa Cupfinale, mei 2002.Beeld reuters

Manchester City zal de gast zijn en dat is best ironisch, want ook de laatste tegenstander in de Champions League kwam uit Engeland. Op een bittere novemberavond in de Kuip werd verloren van Newcastle United met 2-3. Daardoor eindigde Feyenoord, een paar maanden eerder gekroond tot Uefa Cup-winnaar, als laatste in de poule.

Niet alleen zwartkijkers menen dat het een eenmalige rentree zou kunnen zijn. Vanaf komend seizoen zal ook de Nederlandse landskampioen twee voorronden spelen. Ter vergelijk: vijftien jaar geleden werd zelfs de runner-up uit de eredivisie rechtstreeks toegelaten, de nummer 3 speelde één voorronde tegen een club uit een, op papier, minder voetballand.

Voorpret

Oorzaak zijn de gemiddeld beroerde resultaten van de Nederlandse clubs in de Europese toernooien van de laatste vijf jaar.

De ervaringen met voorronden in de Champions League zijn steeds slechter. In het laatste decennium reikte alleen Ajax in 2010 tot het hoogste clubpodium door PAOK Saloniki en Dinamo Kiev te verslaan. Elke andere poging mislukte, vaak niet eens tegen roemruchte of superrijke clubs. Ajax vloog er dit seizoen uit tegen Nice, nummer drie van Frankrijk.

Ook daarom leven ze in Rotterdam erg in het nu. Vrolijke selfies met passe-partouts voor de thuisduels vliegen over social media. Kroegen sorteren voor op een volle bak. Voorpret is vaak de mooiste pret.

Miljoenenmachine

Wat er ook gebeurt: de buit is fors voor Feyenoord. Sowieso wordt 12,7 miljoen euro aan entreegeld geïncasseerd plus rond de acht miljoen uit de marketingpool. Een overwinning levert anderhalf miljoen euro op, een gelijkspel vijf ton. Dan zijn er nog de recettes.

De feiten stemmen somberder. Het verschil in begrotingen en uitgaven met pouletegenstanders Manchester City en Napoli is immens en ondanks de Oekraïense crisis heeft Sjachtar Donetsk een ploeg met veel meer internationale ervaring.

Spelers en fans houden zich vast aan sprookjes als dat van het Cypriotische Apoel Nicosia dat in 2011 een poule met FC Porto, Zenit en Sjachtar won, daarna Olympique Lyon verschalkte om pas in de lente het trotse hoofd te buigen voor Real Madrid.

Het overleven van de poulefase is Feyenoord slechts eenmaal gelukt op vier pogingen. In het seizoen 1999-2000 speelde de Rotterdamse trots vijfmaal op rij gelijk om het laatste groepsduel met Rosenborg door een laat doelpunt van cultspits Somalia te winnen. Tegenstanders waren van aanmerkelijk minder allooi: Borussia Dortmund, Boavista en Rosenborg.

Weinig memorabel avontuur

Vaak was er sindsdien financiële ellende, met als consequentie dat vandaag de dag het aantrekken van topspelers met dito salarissen niet eens meer overwogen wordt.

Vijftien jaar terug was er wel zo'n speler, Pierre van Hooijdonk. Hij leidde Feyenoord de zomer ervoor hoogstpersoonlijk naar Uefa Cup-winst. Ploegmaat was destijds Kees van Wonderen: 'Pierre was een absolute winnaar, doelpuntenmaker en aanspeelpunt ineen. Hij ging overal de strijd aan, met Paul Bosvelt en nog wat spelers in zijn rug. Die ploeg zat op het toppunt van een rijpingsproces, met veel Nederlandse ervaren jongens in de as en goede talenten daaromheen.'

Feyenoord, als derde in de competitie geëindigd, plaatste zich destijds moeiteloos voor het hoofdtoernooi over de rug van Fenerbahçe. De poulefase, met Dinamo Kiev, Newcastle United en Juventus, vertoont gelijkenissen met die van nu. Het werd een weinig memorabel avontuur ondanks winst in Newcastle. Daarnaast vergaarde Feyenoord nog maar twee punten.

Er was frictie destijds met het jonge toptalent Robin van Persie dat aanbeukte tegen de gevestigde orde. En ook een groot verschil in salariëring: het ene selectielid toucheerde zesduizend euro per maand, het andere negentigduizend euro per maand exclusief premies. Dat beweert Christian Gyan althans in een boek dat recent over hem verscheen (King). De Ghanese verdediger was zelf degene met het, naar topclubmaatstaven, laagwaardige contract.

Het verschil in vergoedingen in de huidige selectie is veel kleiner. Er zijn geen sterren, geen talenten van het kaliber-Van Persie. Teamgeest wordt gezien als voornaamste kracht.

Van Wonderen, tegenwoordig bondscoach van Oranje onder 17: 'Er wordt nu een soortgelijke ploeg gebouwd, maar ik heb niet het gevoel dat die al zo ver is als wij destijds. Bovendien is de kloof met toplanden gegroeid. Als Feyenoord deze poule overleeft, is dat een regelrechte stunt.'

Met medewerking van Sytze de Boer.

Meer over