Feyenoord snakt naar een breekijzer

Hoewel Feyenoord in de titelrace met koploper PSV en AZ twee kostbare punten verloor, kwam het gelijkspel tegen Roda JC (0-0) in een opzicht als geroepen voor coach Erwin Koeman....

De lobby voor de terugkeer van Pierre van Hooijdonk naar De Kuip is in volle gang, al zal Feyenoord-voorzitter Van den Herik niet zijn vergeten dat ‘Big Pete’ ook uit Rotterdam met slaande deuren is vertrokken. Zonder de naam van Van Hooijdonk te noemen, maakte trainer Koeman na de schamele remise met Roda JC reclame voor ‘een type speler dat wij missen in onze selectie’.

Koeman zoekt een breekijzer, een fysiek sterke én lange spits waarmee Feyenoord opportunistisch kan voetballen, als doelpunten met verantwoord positiespel uitblijven. Een type-Van Hooijdonk dus, ook al had Koeman aanvankelijk een andere routinier op het oog. De 35-jarige Erik Meijer verkoos echter een langer verblijf bij Alemannia Aachen.

Pas in het tweede bedrijf tegen het knap georganiseerde Roda JC had Feyenoord zijn ware gezicht laten zien, meende Koeman. Maar juist de vergeefse stormloop op het doel van de dit keer foutloos keepende Kujovic versterkte zijn verlangen naar een ‘Appie Happie-spits’, zoals Co Adriaanse het ooit omschreef.

Misschien zou Feyenoord nog meer hebben aan een verfijnde schaduwspits als Sergio. Maar de nummer tien van Roda JC heeft nog een doorlopend contract en is dus veel te duur voor Feyenoord, sprak Roda-trainer Huub Stevens fijntjes. En verwacht van Van Hooijdonk nou geen wonderen, zei Stevens. ‘Pierre scoorde vorige week ook niet tegen ons.’

Er kleven voor Feyenoord meer risico’s aan het aantrekken van het boegbeeld, dat bij NAC transfervrij mag vertrekken. Natuurlijk is Breda te klein voor Van Hooijdonk. Maar zijn mythe in Rotterdam lijkt te groot om daar ooit nog aan te kunnen beantwoorden.

Heimwee naar Van Hooijdonk is vooral heimwee naar zijn fabuleuze vrije trappen, waarmee hij Feyenoord vier jaar geleden de UEFA Cup bezorgde. Het is tevens de heimwee naar een heuse patron, een leider die Feyenoord weer een hoofdprijs kan bezorgen.

Maar bij NAC ondervond de 36-jarige Van Hooijdonk dat zijn reputatie zich ook snel tegen hem kan keren. De potentiële verlosser werd in Breda zelfs afgeserveerd als de lastpost, die de selectie met zijn grote ego in gijzeling hield.

Of zoals de nieuwe NAC-trainer Cees Lok het dilemma diplomatiek verwoordde: de dominante aanwezigheid van Van Hooijdonk leidde tot spanningen bij zijn teamgenoten. Maar is dat niet bij elke club van ‘Pi Air’ gebeurd?

Het ego van Van Hooijdonk vulde ook in zijn eerste periode de kleedkamer van Feyenoord. Niet iedereen was gecharmeerd van de passie en het arbeidsethos van de topscorer, die niet schroomde om jonge ploeggenoten als Van Persie hardhandig tot de orde te roepen.

Juist nu een nieuwe lichting bij Feyenoord tot wasdom komt, zit Koeman niet te wachten op een routinier die als een olifant door de porseleinkast dendert. Maar Van Hooijdonk belichaamt de illusie, je kijkt naar hem en je droomt van doelpunten, ook al levert hij ze niet meer op bestelling.

Toch zou niemand bij Feyenoord het gisteren over Van Hooijdonk hebben gehad, als Kuijt en Kalou normaal hun werk hadden gedaan. Kalou demonstreerde enkele keren zijn magische danspasjes zonder werkelijk gevaar te stichten en Kuijt was een schim van zichzelf.

De topscorer tobt al enige tijd met een pijnlijke kuit en moet na elke wedstrijd worden opgelapt voor zijn volgende optreden. Zo komt de overbelaste Kuijt te weinig aan trainen toe, oordeelt Koeman. En van rust wil de onvermoeibare spits ook niets weten.

Het concept met slechts drie verdedigers (Greene, Vlaar en Bahia) leek Feyenoord in de kleurloze eerste helft slecht te passen. Maar het werkelijke probleem lag op het middenveld, waar Paauwe, Pardo en Bosschaart creativiteit misten en De Guzman onzichtbaar bleef.

Na een lange revalidatie gaf invaller Hofs Feyenoord nieuw elan, de eveneens herstelde Castelen zocht nog naar zijn ritme. Het morrende legioen verlangde echter naar een andere verloren zoon.

Meer over