NieuwsFeyenoord - AZ

Feyenoord slaat aanval AZ op derde plaats uiteindelijk overtuigend af: 2-1

AZ hoopte het Feyenoord alsnog benauwd te maken in de strijd om plaats drie. Maar Feyenoord sloeg de aanval in een onderling duel zaterdagavond uiteindelijk resoluut af: 2-1. Wie anders dan de afzwaaiende routinier Robin van Persie maakte het verschil.

Bart Vlietstra
Robin van Persie maakte het winnende doelpunt voor Feyenoord. Beeld BSR Agency
Robin van Persie maakte het winnende doelpunt voor Feyenoord.Beeld BSR Agency

De ruige, onstuimige storm die Feyenoord na rust ontwikkelde was genoeg om het soms stralende, maar vaak iets te vrijblijvende combinatievoetbal van AZ weg te blazen.

De Alkmaarse nummer 4 kwam voor rust op 0-1 na een perfecte door Seuntjes afgeronde aanval, maar daarna sloeg de Rotterdamse nummer 3 toe via een pegel van talent Malacia en intikker van aanvoerder Van Persie. Door de 2-1 winst is de derde plaats, die kwalificatie voor de voorronde van de Europa League oplevert, vrijwel zeker voor Feyenoord, dat nu zeven punten meer heeft dan AZ met nog drie duels te gaan.

Het is curieus wat Feyenoord bij zichzelf kan losmaken tegen de beste clubs van Nederland, zeker in eigen huis. Natuurlijk speelt de verbale steun van de vurige aanhang een grote rol, maar dan nog is het contrast met wedstrijden tegen kleinere clubs enorm. ‘Feyenoord is als Robin Hood, we stelen van de rijken en geven aan de armen’, schetste algemeen directeur Jan de Jong de equipe van coach Giovanni van Bronckhorst al eens treffend.

Feyenoord voelt zich kennelijk senang bij de grotere affiches, als het meer ruimte krijgt, omdat tegenstanders als AZ, Ajax en in iets mindere mate PSV graag zelf het spel maken. De creatieve, schotvaardige Berghuis, de slimme loper Toornstra, technisch vaardige Larsson en nog steeds vaak briljante spits Van Persie komen met meer ruimte het best tot hun recht. Ze vinden elkaar makkelijk, vullen elkaar perfect aan, gestuwd door de bikkelaars Vilhena en Clasie op het middenveld en backs Malacia en St. Juste, die na rust sterk inviel voor de geblesseerde Martina, op de flanken.

Op zulke momenten is het onbegrijpelijk dat het spel door een dikke laag stroop akkert tegen bijvoorbeeld Willem II, FC Groningen, De Graafschap en Excelsior, ploegen die toch ook geen bus parkeren voor hun doel.

Onmiskenbare kwaliteit

Het is interessante kost voor de nieuwe coach Jaap Stam. Dit Feyenoord heeft onmiskenbaar kwaliteit in elke linie, maar moet stabieler worden. En dat zonder Robin van Persie, de enige speler die echt wekelijks van topkwaliteit is, mits fit.

Dat Van Persie het duel besliste was derhalve geen toeval, zijn aanrakingen waren vaak meesterlijk. Hoe hij een matige pass uit de lucht met tegendraads effect meegaf op Larsson was ronduit zalig.

Het verfijndere werk kwam echter lang van AZ, dat voor rust behoorlijk geraffineerd door de Feyenoordlinies combineerde. Op die wijze kwam ook de 0-1 tot stand. Middenvelder Maher speelde zichzelf in de 36ste minuut slim vrij en gaf een halfhoge voorzet bij de tweede paal die spits Seuntjes met zijn heup binnenwerkte.

Feyenoord reageerde te gelaten. Pas na rust gooide de thuisclub de schroom van zich af. Vooral via schaduwregisseur Berghuis werd kans na kans gecreëerd.

Een stevig diagonaal afstandsschot van de jonge linksback Malacia bracht Feyenoord in de 51ste minuut langszij. De rood-witte storm stak daarna heviger op. Van Persie miste eerst nog twee kansen alvorens in de 68ste minuut slim achterwaarts weg te lopen bij oud-Oranje-collega Vlaar. Zo verschafte hij zich de vrijheid om een voorzet van St. Juste binnen te werken. Feyenoord bleef ook daarna de overhand houden. AZ kon er, zoals zo vaak de laatste jaren, niets tegen beginnen. De Alkmaarders moeten daardoor nog een beetje uitkijken voor Heracles, dat vier punten minder heeft dan de nummer 4.

Waarom is de derde plek zo belangrijk?

In de schaduw van Ajax’ Champions League-succes en de titelstrijd met PSV woedt het gevecht om plek drie tussen Feyenoord en AZ. Zaterdagavond spelen beide clubs tegen elkaar in de Kuip. Waarom is deze wedstrijd van belang?

Meer over