Feyenoord onderuit in Arnhem, traditionele top-drie ligt uit bekertoernooi

De slotfase van het bekertoernooi is een volstrekt open strijd zonder vertegenwoordigers uit de traditionele top-drie. Bekerhouder Feyenoord blameerde zich donderdag in Arnhem, door zich na rust simpel opzij te laten zetten door Vitesse (2-0).

Willem Vissers
null Beeld anp
Beeld anp

Zo leed de koploper van de eredivisie zijn tweede nederlaag van het seizoen op het nationale terrein van eer; 1-0 bij Go Ahead in de competitie, nu 2-0 bij Vitesse. Alle Rotterdamse krachten kunnen zich nu verzamelen voor de megaklus die het binnenhalen van de eerste landstitel sinds 1999 zal zijn.

Vitesse, een elftal met veel technisch vermogen, aantrekkingskracht en snelheid, plaatste zich volledig verdiend voor de halve finales, na Sparta, Cambuur en AZ. Zo toonden de kwartfinales van het bekertoernooi alle gedaanten van spanning en afwisseling, plus de charme van knock out. Volendam dacht toe te slaan in de strafschoppenserie, maar verloor alsnog van Sparta. Utrecht was beter dan Cambuur, doch verloor eveneens na penalty's. AZ versloeg Heerenveen, hoewel de Friezen veel makkelijker en aanvallender voetbalden.

Knokpartijtjes

Vitesse verdiende de zege op grond van de tweede helft, toen het vol op de aanval durfde te spelen. Dat kunststukje voltrok zich in een stadion waar segmenten supporters voortdurend op elkaar loerden, in plaats van het voetbal te aanschouwen. Zo is het nu eenmaal met Feyenoordsupporters. Overal in den lande weten ze aan kaarten te komen voor andere vakken dan het uitvak. Vaak is dat geen probleem en verloopt alles vlotjes.

In Gelredome ontstond voortdurende onrust door knokpartijtjes, geren over tribunes, van stewards die weer achter supporters aanholden, van mensen die met hun telefoons filmpjes wilden maken, enzovoorts.

In het droomscenario van Feyenoord staat het elftal straks op de Coolsingel, met vingerafdrukken op de kampioensschaal, en niet met wasem op de dennenappel, zoals de bijnaam van de beker luidt. Die is al gewonnen, vorig jaar. Feyenoord zou de beker zo schenken als het de zekerheid van de landstitel had, maar zo werkt het leven niet. Alles kan in de laatste maanden van het seizoen, maar helemaal niets is ook moeilijk. Dat zong de aanhang van Vitesse trouwens ook pesterig, toen het 2-0 stond: 'Helemaal niets in Rotterdam'.

Voor rust leek het nog of Feyenoord vol voor de zege ging. Relatief gezien dan. Trainer Van Bronckhorst had aanvoerder Dirk Kuijt rust gegeven, want zondag wacht NEC in de competitie. Op het geïmproviseerde middenveld, ook zonder El Ahmadi (Afrika Cup) en Vilhena (geschorst), kregen de vaste reserves Tapia en Gustafson een kans naast Toornstra. Ze deden het aanvankelijk best aardig, maar deelden na rust in de malaise. Kuijt kwam nog, twintig minuten voor tijd, toen het al te laat was om de kentering te bewerkstellingen.

Feyenoord was tot de rust wat sterker en voetbalde toen met zelfvertrouwen, zonder al te veel kansen uit te spelen. Elia en Berghuis etaleerden hun techniek, hoewel Elia af en toe het idee heeft in het circus te acteren. Hoe vaak acties ook mislukten, ze bleven hun tegenstander opzoeken, ze pingelden en probeerden, hoe weinig het ook opleverde. Bijkomend probleem is dat spits Jørgensen na de winterstop zoekt naar zijn eerste doelpunt.

Tighadouini juicht na de 2-0 tegen Feyenoord. Beeld anp
Tighadouini juicht na de 2-0 tegen Feyenoord.Beeld anp

Afwachtend

Zo ontstond een aardige, niet heel erg hoogstaande wedstrijd. Vitesse verloor in de eerste helft te veel persoonlijke duels om de tegenstander werkelijk te verontrusten. Trainer Fraser hief geregeld de armen. Hij, koning van het duel vroeger, heeft een ploeg met mooie, technische vaardige spelers, maar slechts een enkeling gaat voorop in de fysieke strijd. Eén van hen is Nakamba, die na de uitschakeling van Zimbabwe supersnel was teruggekeerd van de Afrika Cup.

Vitesse speelde tot de rust voorzichtig, afwachtend, zonder echte aanvallers op de vleugels. De dreiging nam toe in de tweede helft, met de Braziliaan Nathan in plaats van middenvelder Calor. Vitesse durfde meer, viel handiger aan over de vleugels en heeft altijd de beschikking over Lewis Baker, de specialist van de spelhervatting. Eerst had doelman Jones al moeite met zijn vrije trap, die hij net uit zijn doel ranselde. Uit de hoekschop, na 55 minuten, kopte aanvoerder Kashia ongehinderd in. Onwaarschijnlijk hoe vrij hij stond.

Vijf minuten later besliste Vitesse de wedstrijd, toen Tighadouini de bal in het lege doel schoof na een lange aanval. Vitesse mag verder mijmeren over de beker, Feyenoord over het kampioenschap. Maar de waarschuwing voor Feyenoord moet ondubbelzinnig zijn aangekomen.

Meer over