Feyenoord moet beker helemaal leegdrinken

Arie Haan mag dan wel weg zijn, maar de door hem nagelaten erfenis dreigt Feyenoord te wurgen. De 'tobclub' verloor voor de vierde keer op rij en voor het eerst in de eigen Kuip, dat ooit een onneembare vesting was....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

ROTTERDAM

De deze week ontslagen Arie Haan nam in de Krant van Feyenoord afscheid van de club met een huilverhaal in delen. Hij vertelde onder meer: iedereen is schuldig aan de malaise bij de club, pers en publiek. Bij zichzelf zocht Haan in elk geval niet de fout.

Geen enkele keer steekt Haan de hand in eigen boezem. Hij zegt onder meer dat hij te weinig krediet heeft gekregen. Een opvallende uitspraak is ook: 'Daarom vind ik het jammer dat men mij vorige week tegen Manchester United en Ajax in het zadel heeft gehouden, terwijl ik na Willem II al had aangegeven wat er daarna zou kunnen gaan gebeuren.'

Woensdag in de Kuip was te zien wat Arie Haan heeft nagelaten. Geen spandoek was er om hem een hart onder de riem te steken. Geen enkel liedje dat ook maar wees in de richting van een steunbetuiging. Het enige dat nog aan Haan deed denken was het werkelijk verschrikkelijke spel op de grasmat.

Assistent-trainer Geert Meijer, die twee jaar geleden de eveneens ontslagen Wim van Hanegem al voor één wedstrijd had vervangen, scheidde na afloop ook al weinig strijdbare teksten af. Zo zei hij: 'Als de club vindt dat ik moet vertrekken, moeten ze dat maar aangeven.' En ook: 'Ik ben werknemer van deze club en ik zal er zondag wel weer zitten.' Dan speelt Feyenoord tegen RKC.

Meijer liet Feyenoord gisteren iets offensiever starten dan in de voorgaande wedstrijden tegen Manchester United en Ajax, maar dat was ook logisch gezien het kaliber van de tegenstander. Kornejev mocht weer eens beginnen, als rechtshalf deze keer.

Maar met name achterin voltrok zich een drama in delen bij Feyenoord. De verdedigers Boateng, Picun en Graff zouden bij elke eredivisieclub tot de zwakste broeders behoren. Het is een aanfluiting dat zij bij een topclub in spé als Feyenoord überhaupt een basisplaats krijgen.

De drie spelers leverden vrijwel alle ballen in. Feyenoord miste alles: techniek, klasse, strijdlust, beweging. En toch stond er het elftal van Arie Haan.

Misschien was alles anders gelopen als de Argentijn Julio Cruz na zes minuten voor open doel had gescoord in plaats van overgeschoten. Misschien. Feyenoord zakte daarna in onpeilbare diepten, als in een moeras dat de schoenen langzaam wegzuigt.

Trainer Van Marwijk van Fortuna had vooraf al gezegd dat Fortuna een goede kans zou hebben. Onlangs in Eindhoven tegen PSV oogstte zijn ploeg veel lof voor het spel, maar ging de wedstrijd wel met 3-2 verloren. Dat moest nu anders kunnen.

In de rust benadrukte hij nog eens dat Fortuna kon winnen. Het openingsdoelpunt ontstond na weer een fout van Picun, die de bal inleverde en nooit meer op tijd terug kon zijn in het centrum.

Paauwe scoorde. Het publiek dat tot dan bijna doodstil de verrichtingen had gadegeslagen begon zich te roeren. Met name scheidsrechter Van Egmond moest het ontgelden.

De gezongen teksten werden allengs schunniger en het leek erop dat het publiek erop uit was het duel gestaakt te krijgen. Van Egmond floot inderdaad meer tegen dan voor Feyenoord, maar dat wil niet zeggen dat Feyenoord anders ook maar een schijn van kans had gehad.

Van Egmond had wel een actief aandeel in de 0-2 toen hij de bal even toucheerde. De lob van Hamming was er niet mooier om: 0-2. Nog even bracht Bosvelt de hoop terug in de doodsbange harten door kort voor tijd 1-2 te scoren, maar weer Hamming bracht de marge opnieuw op twee. Het was al het achtste competitiedoelpunt van de Groninger. Van Marwijk na afloop: 'We hadden er vandaag wel vijf of zes kunnen maken.'

Feyenoord mag wel uitkijken als het zo doorgaat: over een paar weken komt TOP Oss voor de beker op bezoek.

Meer over