Feyenoord kruipt langzaam naar de tweede plaats

In de mallemolen van de Nederlandse competitie is Feyenoord na 25 rondjes weer kandidaat voor de tweede plaats. Een paar weken geleden moest Feyenoord nog oppassen....

Feyenoord won gisteren met 1-0 van RKC en dat was geflatteerd, in die zin dat het 6-1 of zo had moeten zijn. In de eerste helft had trainer Van Marwijk zijn assistent Metgod negen tot tien open kansen zien noteren.

Slechts eentje leverde een doelpunt op, van Kuijt, die de bal tijdens een in alle opzichten stormachtige openingsfase na een combinatie met Lurling met de buitenkant van de rechtervoet langs doelman Sinouh krulde.

RKC speelde vooral in die beginfase apatisch, met Feyenoord-huurling Olfers als tragikomische bewaker van Dirk Kuijt. Trainer Jol wisselde Olfers al na een half uur, in een periode dat het beste van Feyenoords spel af was. Olfers maakte bepaald geen reclame voor zichzelf in De Kuip, waar de beleidsmakers naarstig op zoek zijn naar een rechtsbeninge centrale verdediger.

Opvallend was het sterke optreden van de geïmproviseerde Rotterdamse defensie. Van Wonderen, Paauwe, De Nooijer, Lodewijks en Schreuder meldden zich allemaal met stropdas langs de lijn, geblesseerd of geschorst als ze waren. Gyan en Van den Berg gaven echter geen krimp in het centrum, Zoetebier verrichtte in de slotfase een knappe redding na een schot van Hoogendorp.

Maar vooral de vleugelverdedigers konden bekoren. Song is een periode waarin elk zelfvertrouwen ontbrak te boven gekomen en blijkt dan een uitstekende rechtsachter. De van filiaal Excelsior overgekomen Mtiliga, door Van Marwijk uitbundig geprezen, deed het uitstekend op de positie die de bazen de meeste hoofdbrekens bezorgt, die van linksachter.

Ghaly, de zelfbewuste, kwalitatief hoogwaardige doch slordige Egyptenaar, en Ono vormen een fijn koppel op het middenveld. De Egyptenaar en de Japanner denken vooral aanvallend en Feyenoord valt al met zoveel mannen aan.

Meer over