NieuwsTour de France

Fernando Gaviria sprint met overmacht naar het geel, Froome verliest tijd na val

De Colombiaanse wielrenner Fernando Gaviria heeft de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Voor Chris Froome en Nairo Quintana werd het een valse start: zij verloren na respectievelijk een valpartij en pech zo’n minuut op hun concurrenten.

Gaviria komt als eerste over de streep, voor Peter Sagan en Marcel Kittel Beeld AP
Gaviria komt als eerste over de streep, voor Peter Sagan en Marcel KittelBeeld AP

De vlakke rit over 201 kilometer tussen Noirmoutier-en-L'Ile en Fontenay-Le-Comte eindigde zoals verwacht in een massasprint. Gaviria (Quick-Step) won de sprint voor wereldkampioen Peter Sagan uit Slowakije en de Duitser Marcel Kittel. Dylan Groenewegen finishte als zesde.

Fernando Gaviria in de eerste gele trui van deze Tour Beeld AFP
Fernando Gaviria in de eerste gele trui van deze TourBeeld AFP

Verliezers van de dag was de Brit Chris Froome, die een kilometer of vijf voor de streep ten val kwam en zo'n 50 seconden verloor op de meeste andere klassementsrenners, en Nairo Quintana die lek reed en ruim een minuut moest prijsgeven.

Meteen na de officiële start gingen drie Franse renners op avontuur: Kevin Ledanois, Jérôme Cousin en Yoann Offredo. Het drietal begon aan een kansloze missie, maar reed toch een groot deel van de dag voorop. Groter dan een minuut of vier werd de marge op het peloton echter nooit. Bij de tussensprint in La-Tranche-sur-Mère, iets over de helft van de tot dan saaie rit, liet Gaviria ruim 2 minuten achter het leidende drietal zijn ambities voor de groene trui zien. Hij was de snelste van het peloton, goed voor dertien punten.

 Dylan Groenewegen voor aanvang van de eerste etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk tussen Noirmoutier en Fontenay-le-Comte Beeld ANP
Dylan Groenewegen voor aanvang van de eerste etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk tussen Noirmoutier en Fontenay-le-ComteBeeld ANP

De voorsprong van de leiders liep langzaam terug. Ze mochten op de Côte de Vix nog even uitmaken voor wie de eerste bergtrui zou zijn (Ledanois) maar daarna was het snel gebeurd met de vlucht. Al probeerden Cousin en Offredo nog uit de greep van het peloton te blijven en trachtte de Belg Oliver Naesen 'over te steken'. Op zo'n 12 kilometer voor de streep was het peloton voor het eerst sinds de start weer compleet. In de slotkilometers gebeurde er nog van alles. Froome kwam ten val, Quintana reed lek. Het leverde beiden fors tijdverlies op.

Zondag volgt opnieuw een vlakke rit. In La-Roche-sur-Yon ligt na 182 kilometer een tweede kans voor de sprinters.

Alles over de Tour de France 2018

Lees hier het liveblog van de eerste etappe terug.

Welke etappe wordt wanneer gereden? Hoe zijn de ploegen samengesteld? Alle informatie over de Tour de France van 2018 vindt u hier bij elkaar.

Weet u helemaal niets van wielrennen, maar wilt u toch weten waar het nou toch steeds over gaat? De antwoorden op alle vragen die u nooit durfde te stellen vindt u hier.

Meer over