NieuwsFenerbahçe

Fenerbahçe ontslaat Phillip Cocu na vijfde competitienederlaag

De Turkse voetbalclub Fenerbahçe heeft trainer Phillip Cocu na 123 dagen ontslagen. De ploeterende topclub uit Istanbul verloor zondagavond met 3-1 thuis van Ankaragücü. Dat was de vijfde competitienederlaag.

Redactie
Cocu tijdens een Europa League-wedstrijd tegen Andelecht, op 25 oktober.  Beeld Getty Images
Cocu tijdens een Europa League-wedstrijd tegen Andelecht, op 25 oktober.Beeld Getty Images

Fenerbahçe staat vijftiende in de Turkse competitie met slechts negen punten. Cocu verruilde PSV in juni voor de club uit Istanbul, die in 2014 voor het laatst kampioen werd. De 47-jarige coach slaagde er niet in om met Fenerbahçe de groepsfase van de Champions League te bereiken. Ook in de competitie kreeg Cocu de ploeg niet aan het draaien. In tien wedstrijden werd slechts zeven keer gescoord.

Eerder deze maand onthulde Fenerbahçe-voorzitter Ali Koc een complot van de technische staf om Cocu buiten de deur te werken. Koc ontsloeg toen drie Turkse assistenten die opzettelijk de trainingen van Cocu saboteerden. Drie ontevreden reserves, die het gezag van de Nederlandse trainer ondermijnden, werden ook buiten de selectie gezet.

Ontslag Cocu bij Fenerbahçe was onvermijdelijk: ‘In Turkije krijg je geen tijd, je moet presteren’

Van de weldadige rust op trainingscomplex de Herdgang bij PSV naar de chaos en de hectiek in Istanbul; groter kon het contrast niet zijn voor Cocu. Al bij zijn presentatie in juni werd hem gevraagd of Fenerbahçe als snelkookpan en kerkhof voor trainers wel bij zijn meer ingetogen karakter past, schreef Robèrt Misset begin oktober. Toen leek het al onvermijdelijk dat Cocu ontslagen zou worden.

Meer over