Femke Heemskerk terug bij zwemcoach Marcel Wouda

'Marcel weet hoe hij me hard moet laten zwemmen. Dat heeft hij al vaker bewezen.' Zo motiveerde Femke Heemskerk maandag de voortzetting van haar zwemloopbaan onder haar voormalige coach Marcel Wouda. Eerder had Heemskerk (29), ondanks een teleurstelling olympisch optreden te Rio, al het besluit genomen te blijven zwemmen.

Femke Heemskerk. Beeld anp
Femke Heemskerk.Beeld anp

Maandag kwam daar, met een mededeling op haar eigen website, het definitieve karakter van de samenwerking met Wouda bovenop. Heemskerk zwemt bij het Nationaal Trainingscentrum (NTC) te Eindhoven en nam een maand of vier de tijd zich te oriënteren op wat ze precies wil. Het werd Wouda, die in Eindhoven wordt geassisteerd door Patrick Pearson en Thijs Hagelstein.
Heemskerk, in een toelichting: 'Ik heb eenvoudig geen tijd nog weer eens iets anders te proberen. Ik heb vanaf september weer in Eindhoven gezwommen. Dat was vrijblijvend. Ik wilde voor mezelf uitmaken of de setting daar goed was. Het was een onrustige periode in het Nederlandse zwemmen. Ik wilde niet zomaar ergens in springen.'

Recordhoudster

Heemskerk en Wouda gingen in 2015 uit elkaar. Over de reden daarvan zwijgt Heemskerk liever. Het was een gedwongen scheiding. Wouda koos, onder druk van zijn agenda, voor het werk met openwater zwemmer Ferry Weertman. Die haalde goud in Rio.

De zwemster, die de Nederlandse records op de 100 (52,69) en 200 meter (1.54,68) vrije slag bezit, is momenteel mee naar een drie weken durende trainingskamp van de nationale zwemtop in Malaga. Het is een hereniging met de zwemmers die zij vorig seizoen in training nauwelijks meemaakte. Heemskerk zwom, slechts één jaar, bij de Franse coach Philippe Lucas in Narbonne.

Ze verloor in Frankrijk veel van haar fameuze, vloeiende techniek. Conditioneel bleek ze niet op haar op haar best op het moment dat zulks moest: bij de Olympische Spelen van Rio. Ze miste de finales op 100 en 200 vrij. Met de estafetteploeg eindigde ze als vierde. Het doel is voorlopig gericht op de korte termijn. 'Dit jaar zwem ik de WK in Boedapest en de EK kortebaan in Denemarken. Maar ik ga niet zeggen dat ik er in 2020 in Tokio bij ben. Dat kan. Maar dat kan ook niet.'

Over de reden van de scheiding tussen haar en Wouda in 2015 zwijgt Heemskerk liever. Het was een gedwongen scheiding. Wouda koos, onder druk van zijn agenda, voor het werk met openwater zwemmer Ferry Weertman. Die haalde goud in Rio.

Meer over