Update

Felline houdt Matthews van tweede zege af

Fabio Felline heeft vandaag de tweede etappe van de 55e Ronde van Baskenland op zijn naam gebracht. De Italiaanse wielrenner van Trek versloeg na 175,4 kilometer koers van Bilbao naar Vitoria-Gasteiz Michael Matthews in de sprint en voorkwam daarmee dat de Australiër zijn tweede ritzege op rij boekte. Matthews behield wel de leiderstrui.

null Beeld epa
Beeld epa

De Fransman Tony Gallopin duwde zijn voorwiel als derde over de streep vóór wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De Pool bezet in de algemene rangschikking de tweede plaats met dezelfde tijd als Matthews. Tom Dumoulin was de beste Nederlander in de omvangrijke eerste groep, 22e. Bauke Mollema finishte in zijn buurt.

Voor Felline was het zijn eerste overwinning in een WorldTourwedstrijd. ,,Ik heb ditmaal niet gewacht op Matthews maar ben zelf aangegaan. Een juiste beslissing. Ik lag in een goede positie. Eerlijk gezegd voelde ik me de hele dag slecht. De jongens zeiden 'Fabio, jij bent onze man. Je hebt een goede sprint in de benen, dus gewoon proberen'. Dat vertrouwen motiveerde me'', reageerde de Italiaan.

Tom Jelte Slagter reed met nog 5 kilometer te gaan weg in de afdaling naar Vitoria. De coureur van Cannondale-Garmin zag zijn poging alleen aan te komen 1500 meter voor de meet mislukken. Het peloton moest dinsdag over zes cols, maar die leidden nog niet tot serieuze verschillen in het klassement.

De komende dagen krijgen de klimmers, onder wie de Colombiaan Nairo Quintana, meer kansen hun kwaliteiten te etaleren. Brian Bulgac (LottoNL-Jumbo) gaat niet meer van start. Hij kwam dinsdag onderweg ten val en gaf op.

De etappe begon later dan de bedoeling was. Door de start te vertragen demonstreerden de renners tegen de gevaarlijke omstandigheden in de finale van de eerste etappe. Verkeerspaaltjes op het parcours zorgden voor valpartijen met enkele botbreuken tot gevolg.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over