Felle twisten om verdeling van de Olympische buit

Op loopafstand van het casino in Monte Carlo pokeren de bobo's van het Internationaal Olympisch Comité en de aangesloten bonden (ASOIF) om de Olympische miljoenen....

DPA

MONTE CARLO

Bovendien is er binnen de ASOIF een machtsstrijd gaande om de verdeling van de gelden. De zwembond vangt bijvoorbeeld minder dan de atletiekfederatie (IAAF) en eist nivellering. ASOIF-baas Nebiolo, tevens voorzitter van de IAAF, is daar op zijn beurt fel tegenstander van.

De verzamelde bonden (ASOIF) ontvingen voor hun deelneming aan Atlanta 88,6 miljoen dollar, 175 miljoen gulden, van het IOC. Dat is in de ogen van Nebiolo veel te weinig. In Sydney moet dat bedrag beduidend hoger zijn, vindt de Italiaan. Dat vinden alle 28 aangesloten bonden, maar die zijn onderling verdeeld door het gekibbel over de spreiding van die 88,6 miljoen.

Het IOC gaf elke bond het basisbedrag van 2,117 miljoen dollar. Voor de resterende 32 miljoen werd een klassesysteem bedacht. Het atletiek (IAAF) vormde klasse I en kreeg 6,5 miljoen dollar. Het zwemmen, basketbal, volleybal en turnen zaten in klasse II en toucheerden per bond 2,5 miljoen. De IAAF streek dus 8,677 miljoen dollar op, de zwembond (FINA) slechts 4,677 miljoen dollar. Dat is tegen het zere been van de FINA-baas, de Algerijn Larfaoui.

Nebiolo vindt dat onderscheid gerechtvaardigd. Hij verwijst naar de inkomsten van het atletiek in Atlanta. Zijn sport verkocht 72,5 miljoen aan entreekaartjes, het zwemmen werd daarin zesde met 15,5 miljoen achter turnen (55,6), voetbal (53,5), basketbal (42,5) en honkbal (16,9). Desondanks verlangt Larfaoui een gelijke behandeling. Hij wil dat het IOC de Olympische gelden voortaan hoofdelijk omslaat.

Meer over