Fédrigo wint zwaarste Pyreneeënrit

De zwaarste bergrit in de Pyreneeën is dinsdag gewonnen door Pierrick Fédrigo. De Fransman was aan het einde van de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk, na vier loodzware beklimmingen over de Peyresourde, Aspin, Tourmalet en Aubisque, de snelste sprinter uit een kopgroep van acht. De groep achterhaalde op één kilometer van de streep in Pau de Spanjaard Carlos Barredo, die 45 kilometer voor de finish was ontsnapt uit de eerste groep.

ANP

Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong deed dinsdag vergeefs een gooi naar de dagzege. De Amerikaan, kort na de start een van de initiatiefnemers van een lange vlucht, eindigde in de sprint als zesde.

De favorieten maakten het elkaar in de voorlaatste Pyreneeënrit niet lastig. De grote jongens uit het algemeen klassement kwamen in de eerste groep op bijna zeven minuten van de dagwinnaar binnen. De gele leiderstrui bleef in handen van de Spanjaard Alberto Contador. Zijn voorsprong op de Luxemburger Andy Schleck bleef acht seconden. De Rabo-renners Denis Mentsjov (vierde) en Robert Gesink (zesde) behielden hun positie in het algemeen klassement. Woensdag is een rustdag, donderdag staat er nog een Pyreneeënrit op het programma.

Historische puisten

Vooraf was met grote belangstelling naar de rit met de vier ‘historische puisten’ in de Pyreneeën uitgekeken. Andy Schleck verloor een dag eerder zijn gele trui door pech aan Contador. Het was de vraag of de Luxemburger nog iets zou ondernemen. Nadeel was dat de top van de laatste klim (Aubisque) op zestig kilometer van de streep lag. Dat nodigde de toppers niet echt uit om het gevecht met elkaar aan te gaan.

Na een snelle start van de etappe op de Peyresourde, waar Gesink en de Spanjaard Samuel Sanchez tijdens de beklimmingen direct in de problemen kwamen, was het venijn bij de toppers snel verdwenen. Gesink en Sanchez sloten later weer aan en daarna was de rust definitief hersteld.

Mooi afscheid

Vooraan kreeg Armstrong uiteindelijk negen renners mee in een lange vlucht. Voor de Amerikaan was het waarschijnlijk de laatste kans op een mooie manier afscheid te nemen van de Tour de France. Op de laatste klim, de Aubisque, probeerde hij met Barredo zijn medevluchters op achterstand te zetten. Het lukte de twee niet een gat te slaan. Barredo voelde er echter niets voor om met de anderen naar de streep te rijden. De Spanjaard viel diverse keren aan en kreeg uiteindelijk op 45 kilometer van de streep enige lucht van zijn concurrenten.

Het verschil werd alleen niet groot genoeg. Volledig gesloopt werd de Spanjaard, die eerder aan het einde van de zesde tourrit voor consternatie zorgde door de Portugees Rui Costa met een wiel te lijf te gaan, op een kilometer van het einde ingelopen. Fédrigo, vorig jaar ook goed voor een etappezege in de Pyreneeën (Tarbes), was vervolgens de gelukkige in een verder saaie bergrit.

Pierrick Fedrigo (Reuters) Beeld
Pierrick Fedrigo (Reuters)
Meer over