Federer ziet Chung opgeven bij uitzichtloze achterstand, Cilic tegenstander in finale Australian Open

Hyeon Chung (21) wordt vanwege zijn bril 'de Professor' genoemd, maar de Zuid-Koreaan waande zich vrijdag een schooljongen bij een gastcollege van Roger Federer. De stuntman van de Australian Open werd al in de eerste set gehinderd door blaren onder zijn linkervoet, waarna hij bij een uitzichtloze 6-1, 5-2-achterstand de handdoek wierp.

Beeld epa

Zonder setverlies bereikte Federer zijn dertigste grandslamfinale, waarin hij tegen Marin Cilic zijn twintigste titel kan veroveren. Het is een bedwelmende statistiek.

De Australian Open is vanwege de extreme weersomstandigheden in Melbourne ook een overlevingstocht. Het is geen toeval dat uitgerekend de oudste finalist sinds Ken Rosewall in 1977 opnieuw de fitste van allemaal is. Kyle Edmund en Hyeon Chung bereikten voor het eerst de halve finales van de Australian Open. Maar ze zijn die overbelasting bij grandslamtoernooien niet gewend en waren met de bergtop in zicht fysiek gesloopt.

Blaren

Edmund hield het nog drie sets vol tegen Cilic, een medische time-out in de tweede set bracht Chung geen verlichting. Cilic zal de lijdensweg van de eerste Koreaan op dit podium hebben herkend. Vorig jaar zat de 29-jarige Kroaat tijdens de Wimbledonfinale tegen Federer huilend in zijn stoel, omdat hij vanwege blaren onder zijn voet nauwelijks kon bewegen.

Ook Chung was een schim van de counterpuncher, die Alexander Zverev en Novak Djokovic voor Federer uit de weg had geruimd. De 1 meter en 88 centimeter lange Chung heeft benen als heipalen, maar ze konden hem vrijdag niet langer dragen. Federer was even verrast, toen Chung op 2-5, 30-30 in de tweede set hoofdschuddend naar het net liep. 'Zo had ik de finale niet willen halen, Chung verdiende een beter afscheid.'

Hyeon Chung wordt behandeld aan zijn voet.Beeld afp

Korea aan de buis gekluisterd

Zuid-Korea maakt zich op voor de Winterspelen, maar Chung had met zijn sensationele opmars in Melbourne een trend doorbroken. Voor het eerst zaten de Koreanen aan de buis gekluisterd voor een andere sport dan voetbal, honkbal of shorttrack. Chung is na de Japanner Kei Nishikori en de Chinese Na Li de derde Aziaat, die een nieuwe markt voor de tennissport heeft geopend. Hij zal maandag in de topdertig staan en daarmee ook de hoogste ranking van zijn mentor en Davis Cupcaptain Hung-Taik Lee (36) verbeteren.

Aan The New York Times vertelde Chung dat hij de belangrijkste partij van zijn leven al had gespeeld, een dubbelspel op de Aziatische Spelen waar hij met zijn partner een gouden medaille veroverde. Die triomf stelde Chung vrij van dienstplicht, waardoor hij zijn carrière kon vervolgen. Toch leek Chung ook geïntimideerd door het aura van Federer, die de bal zo snel nam dat hij geen tijd kreeg om te counteren in de rally.

Hyeon Chung moest in de tweede set opgeven.Beeld reuters

Vriendschappelijk potje

Alles zit mee voor de 36-jarige Federer, op weg naar de magische grens van twintig grandslamtitels die slechts door drie vrouwen (Margaret Court, Serena Williams en Steffi Graf) is doorbroken. Vrijdag speelde Federer vanwege de regen onder een gesloten dak en de titelverdediger hoefde slechts een keer overdag in de hitte aan te treden. Zo spaart de oude maestro energie voor zijn tweede grandslamfinale tegen Cilic.

De ambiance zal zondag anders zijn dan tijdens hun laatste, toevallige ontmoeting op de Malediven. Zonder het van elkaar te weten hadden Federer en Cilic eind november een vakantie geboekt op de feeërieke eilandengroep. Beleefd informeerde Cilic of de nummer 2 van de wereld wellicht een balletje met hem wilde slaan. Na twee ontspannen trainingen stelde Cilic zijn verloofde voor aan Federer, alsof hij indirect de zegen vroeg van de tennispaus.

Marin Cilic.Beeld epa

Magiër

Zo zijn de verhoudingen nog altijd, hoewel Cilic op de wereldranglijst nu een plaats achter Federer (3) komt te staan. De Zwitser is niet vergeten hoe hij in 2014 in de halve finales van de US Open van de baan werd geblazen door Cilic. De Kroaat werd destijds nog begeleid door zijn jeugdidool, eenmalig Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic. Cilic veroverde zijn eerste grandslamtitel, een jaar nadat hij wegens dopinggebruik voor vier maanden was geschorst.

Cilic wist sporttribunaal CAS ervan te overtuigen dat hij vervuilde glucosetabletten had gebruikt, waardoor in mei 2013 sporen van nikethamide in zijn urine waren aangetroffen. Tijdens het toernooi in Rotterdam in 2014 pleitte Cilic zichzelf vrij en sprak over 'een nachtmerrie die mijn carrière had kunnen ruïneren'.

Beeld epa

Verder dan die ene hoofdprijs bij de US Open is Cilic niet gekomen, al prees Federer zijn attitude. 'Marin is een winnaar. In november kon ik bij de World Tour Finals niet zien dat hij al twee partijen had verloren. Marin vocht voor elk punt en dwong me tot een slopende driesetter. Ik hou van die instelling. Het was ook leuk om hem tijdens onze vakantie op de Malediven beter te leren kennen.'

Cilic beseft dat hij een meesterwerk moet voltooien om zijn tweede grandslamtitel te winnen. Nadal en Federer in één grandslamtoernooi verslaan is de ultieme uitdaging voor elke tennisser. Een fitte Djokovic kon het, Cilic in topvorm zal zijn kwetsbare forehand overeind moeten houden. En hij weet dat Federer weer op een wolk zit, als de magiër die na een verjongingskuur eeuwig 25 jaar lijkt te blijven.

Meer over