Federer verliest nummer 1-positie en slaat gravelseizoen over om fit aan grasseizoen te beginnen

Robèrt Misset

Niet alle records van tennisser Roger Federer zijn positief. Zaterdag werd de 36-jarige Zwitser in de tweede ronde van de Masters in Miami verrassend in drie sets (3-6, 6-3, 7-6) uitgeschakeld door de 21-jarige Thanasi Kokkinakis. Pas voor de tweede keer in 18 jaar verloor Federer van een zo laag geklasseerde (175) speler en die nederlaag kost hem tevens de eerste plaats op de wereldranglijst. Volgende week staat de geblesseerde Rafael Nadal weer op één.

Federer neemt royaal de tijd om zijn uitglijder te overdenken. Evenals in 2017 schrapt hij het gravelseizoen, inclusief Roland Garros, om pas in juni weer terug te keren op gras. Twee nederlagen op rij; het was Federer ook al niet meer overkomen sinds 2014.

Vorige week had Federer in de spectaculaire finale van Indian Wells tegen Juan Martin del Potro drie matchpoints verspeeld. Na een tussenstop in Chicago, waar hij de tweede editie van de Laver Cup met Team Europa en een wereldteam aankondigde, ging het in Miami meteen mis in zijn openingspartij.

Kokkinakis had in Dubai geregeld getraind met de oude meester, zaterdag sloopte hij Federer met een snoeiharde opslag. De Australiër van Griekse afkomst was door chronisch blessureleed ver buiten de top-100 gevallen en vorige maand verzwikte hij bij een Challenger in Mexico nog zijn enkel. Zaterdag begon hij pas aan zijn vijfde toernooi in zeven maanden.

Prompt illustreerde Kokkinakis zijn potentie tegen Federer, die na de eerste set een routineklus dacht af te ronden. Maar evenals in Indian Wells liep de opslag van Federer niet optimaal. Kokkinakis brak de servicebeurt van Federer op 2-1 en besefte dat zijn idool kwetsbaar was. In set 3 overleefde Kokkinakis enkele breakpoints en hij bleef ook koel op 5-6, 0-30. In de tiebreak had Federer geen kans meer op de verwoestende service van zijn vijftien jaar jongere tegenstander: 7-4.

Rolmodel

Met de mooiste zege uit zijn loopbaan sluit Kokkinakis weer aan bij uitdagers van de nieuwe generatie als Alexander Zverev en zijn vriend en landgenoot Nick Kyrgios. ‘Ik voelde dat ik hem onder druk kon zetten’, vertelde hij. ‘Maar het blijft bizar om het grootste rolmodel van de tennissport te verslaan. Toen ik de baan betrad bleef het vrij stil. Het publiek ging pas uit zijn dak voor Roger en ik besefte weer hoe groot hij is.’

Federer was als altijd hoffelijk na een nederlaag. Hij prees het spel van Kokkinakis, die hij zegt te bewonderen om zijn robuuste speelstijl. ‘Ik ken Kokkinakis goed, we trainden vaak samen. Ik vind het mooi dat hij zijn talent op een groot podium als in Miami kan laten zien. Het is een geweldig resultaat voor Thanasi, ik hoop dat het zijn carrière een impuls geeft.’

Met een flitsende seizoenstart (17-0) had Federer de toon gezet voor weer een droomjaar, nadat hij vorige maand in Rotterdam de oudste nummer 1 van de wereld ooit werd. Maar de magie lijkt even verdwenen. Federer sloeg tegen Kokkinakis nog een formidabele backhandvolley achter zijn rug om, al verloor hij ook dat punt.

Federer was zijn toverstokje al tegen Del Potro kwijtgeraakt. ‘Ik speelde in Indian Wells al niet goed. Misschien niet zo vreemd na een geweldige start van het seizoen.’ Hij worstelde met zichzelf en klaagde over verkeerde keuzes op de cruciale momenten’.

Nieuwe kampioen

Vorig jaar won Federer de 'Sunshine Double’, de Masters 1000 toernooien in Indian Wells en Miami. Zaterdag leverde hij zijn tweede titel in, waardoor ook de laatste editie in Key Biscayne een nieuwe kampioen krijgt. Vanaf 2019 wordt het tennistoernooi gehouden in Hard Rock Stadium, het onderkomen van American Footballclub Miami Dolphins.

Federer is niet van de hardrock, hij betreurde het afscheid van de bijzondere locatie op het schiereiland Key Biscayne. Na zijn symbolische nederlaag maakte Federer bekend dat hij wederom een lange pauze neemt. ‘Ik heb besloten ook dit jaar niet op gravel te spelen. Ik moet alles weer op een rijtje krijgen en ik heb nu alle tijd om de batterijen weer op te laden.’

Het schrappen van de graveltoernooien bleek een meesterzet in 2017, toen Federer na de Australian Open zonder setverlies een achtste Wimbledontitel veroverde. Djokovic verloor in Miami eveneens in zijn eerste partij tegen Paire en is na zijn elleboogkwetsuur een schim van zichzelf. Murray maakt na een heupoperatie pas in juni zijn rentree, Nadal kampt met een dijbeenblessure. Een herboren Federer zal op Wimbledon opnieuw favoriet zijn.

Meer over