Federer ontketent hype in Ahoy met een speciale missie

Roger Federer zal bij het ABN Amro World Tennis Tournament een Nederlandse tennisser moeten verslaan om de oudste nummer 1 van de wereld te worden.

Robert Misset
Roger Federer komt op voor zijn partij tegen de Belg Ruben Bemelmans, in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Beeld anp
Roger Federer komt op voor zijn partij tegen de Belg Ruben Bemelmans, in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament.Beeld anp

Na een mini-NK in Ahoy mag de winnaar van het duel tussen Robin Haase en Tallon Griekspoor wellicht Federer uitdagen, mits de 36-jarige Zwitser in Ahoy de kwartfinales bereikt. Die partij bepaalt of Federer na ruim vijf jaar en voor de derde keer in zijn carrière de wereldranglijst zal aanvoeren.

Om Nadal van de eerste plaats te verdrijven moet Federer in Rotterdam de halve finales halen. Na zijn simpele zege op Ruben Bemelmans (6-1, 6-2) treft Federer vanavond in de tweede ronde Philipp Kohlschreiber, van wie hij nog nooit heeft verloren. Vooraf filosofeerde Federer over een pikante ontmoeting met zijn vriend en landgenoot Stan Wawrinka in de kwartfinales, volgens hem een partij met de allure van een grandslamfinale.

Tennistempel

Het gevoel zal anders zijn, wanneer Federer tegenover Haase of Griekspoor staat. De 30-jarige Haase moet zich deze week in het Rotterdamse Topsportcentrum wanen, op enkele kilometers afstand van Ahoy, waar in december het NK plaatsvindt. Een loodzwaar schema met 13 sets in de Davis Cup tegen Frankrijk en een toernooi in Sofia hadden hem fysiek gesloopt. Maar zelfs een grieperige Haase had woensdag geen kind aan de zwak spelende Thiemo de Bakker: 6-2, 6-2.

Ahoy werd pas een tennistempel, toen Federer de arena betrad. De hype is compleet sinds toernooidirecteur Richard Krajicek vorige week bekend maakte dat de beste tennisser aller tijden met een speciale missie naar Rotterdam zou komen. Andre Agassi was in 2003 op 33-jarige leeftijd de oudste nummer 1. Na zijn twintigste grandslamtitel in Melbourne kan Federer de lat opnieuw op duizelingwekkende hoogte leggen.

Of hij nu als eregast verschijnt bij de hoofdsponsor of met de Nederlanders Van Rijthoven, De Bakker en Haase traint, de 'buzz' is bijna tastbaar zodra Federer sportpaleis Ahoy betreedt. De avondsessies waren razendsnel uitverkocht, voor de finale bood Ahoy zelfs staanplaatsen aan. Wie woensdag door de files rond Rotterdam te laat arriveerde, had de eerste set van Federer tegen Bemelmans al gemist. In welgeteld 18 minuten en 19 seconden stond het 6-1. En na 47 minuten was de masterclass van Federer voorbij.

De linkshandige Bemelmans speelt meestal in de challengers, de eerste divisie van het proftennis. Bij zijn debuut als qualifier op het ATP-toernooi in Rotterdam was hij de ideale sparringpartner voor Federer. Op de tribunes barstte een meisje in tranen uit, toen zij werd verrast door een 'meet and greet' met haar idool Federer. Die had Bemelmans al gehad op het centrecourt van Ahoy.

Mooiste record

Geniet deze week van Federer in Ahoy, het zouden zomaar zijn laatste optredens in Nederland kunnen zijn. Federer is niet alleen zijn sport ontstegen, maar ook elk gevoel van tijd. Met weemoed constateerde Federer dat hij inmiddels al drie generaties heeft overleefd. Alleen de onbevangenheid bij zijn debuut in Ahoy uit 1999 is verdwenen. 'Toen kon ik bij wijze van spreken na twee keer springen de baan op. Nu ben ik al een uur van tevoren met de warming-up bezig en moet ik secuur mijn oefeningen doen.'

Bemelmans, Kohlschreiber en in de partij voor de eeuwigheid Haase of Griekspoor. Het lijkt voor Federer de ideale route naar wellicht zijn mooiste record. Een Nederlander komt op audiëntie, mooier wordt het niet in Ahoy.

Meer over