NieuwsTennis

Federer mist Roland Garros door knieoperatie

Vanwege een operatie aan de rechterknie zal Roger Federer pas na Roland Garros terugkeren in het tenniscircuit. De 38-jarige Zwitser hoopt bijtijds fit te zijn voor de toernooien in Halle en Wimbledon. ‘Ik zie jullie weer op het gras’, aldus de toptennisser op zijn Facebookpagina.

Roger Federer.Beeld AFP

Vorige week speelde Federer nog voor ruim 50 duizend toeschouwers in Kaapstad – een bezoekersrecord – een demonstratiepartij tegen zijn vriend en aartsrivaal Rafael Nadal. ‘Ik had al een tijdje last van de rechterknie’, aldus Federer. ‘Ik hoopte dat de klachten vanzelf zouden verdwijnen, maar na overleg met mijn team heb ik besloten tot een kijkoperatie in Zwitserland. De artsen verzekerden dat het de juiste beslissing was, ze zetten in op volledig herstel.’

In 2016 miste Federer na een knieoperatie de helft van het seizoen, waarna hij met drie grandslamtitels in twee jaar een glorieuze rentree beleefde. De nummer 3 van de wereld had voor 2020 al een beperkt programma opgesteld, omdat hij graag wil meedoen aan de Spelen van Tokio. Voor het olympisch toernooi heeft Federer nog wel een wildcard nodig van het IOC, omdat hij al enkele jaren geen Davis Cup voor Zwitserland speelt. Daarmee voldoet hij niet aan de richtlijnen van de internationale tennisfederatie (ITF).

Federer bereikte in januari bij de Australian Open de halve finales, waarin hij kansloos verloor van kampioen Novak Djokovic. Ook toen worstelde de tennisser al met diverse kwetsuren. Federer moet tevens de eerder uitgestelde demonstratiepartij tegen Alexander Zverev in Bogota schrappen. Bovendien verliest hij 3.180 punten voor de wereldranglijst en zal daardoor zakken van plaats 3 naar 6 of lager.

Federer hoopt bijtijds fit te zijn voor zijn vaste ‘dubbel’ op gras: de toernooien in Halle en Wimbledon. Wellicht voegt hij evenals in 2017 en 2018 nog een extra toernooi op gras toe. ‘Ik kan niet wachten tot ik weer kan spelen’, zegt Federer. De vraag is of hij een maand voor zijn 39ste verjaardag nog één keer kan schitteren op zijn geliefde Wimbledon. Op Roland Garros kan Nadal met een 13e eindzege het record van Federer met 20 grandslamtitels evenaren.

Meer over