Update

Federer: 'Dit is tegenvaller na ongelooflijke zomer'

Op de dag dat Andy Roddick vol emotie het professionele tennis vaarwel zei, was er ook een ander afscheid bij de US Open. Niet definitief maar zeker onverwacht verdween Roger Federer van het toneel. De Tsjech Tomas Berdych sloeg de nummer 1 van de plaatsingslijst in de kwartfinales naar huis.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Zijn komst naar Amsterdam voor het Davis Cup-duel met Nederland lijkt door de voortijdige uitschakeling een stuk zekerder. De Zwitserse tennisbond bevestigde dinsdag al de deelname van zijn topper voor het promotie/degradatieduel om een plaats in de wereldgroep, maar dan nog zou Federer zelf na de US Open de knoop doorhakken.

Het was voor het eerst sinds 2003 dat de Zwitser op Flushing Meadow niet doordrong tot de laatste vier. Hij won het toernooi vijf keer, maar had woensdag (lokale tijd) geen goede dag. 'Ik heb een ongelooflijke zomer gehad. Ook vandaag dacht ik: ik ga naar buiten en speel een goede partij. Maar dat heb ik niet gedaan', zei hij nadat Berdych hem in vier sets (7-6 6-4 3-6 6-3) de baas was geweest.

Federer won begin juli op Wimbledon voor het eerst in tweeënhalf jaar een grandslam en arriveerde als nummer 1 van de wereld in New York waar hij tot woensdag nog geen set verloren had. Dat gebeurde mede dankzij het terugtrekken van Mardy Fish, zijn tegenstander in de vierde ronde.

Berdych leek nog geïmponeerd door de atmosfeer in het Arthur Ashe Stadium en verloor zijn eerste opslaggame, maar was daarna anderhalf uur heer en meester met 'winners' vanuit alle hoeken van de baan. 'Beter dan dit kan gewoon niet', keek hij terug op het duel dat zelfs op een driesetter leek uit te lopen toen Federer ook in de derde set een break achterkwam. Maar de Zwitser kreeg plots de geest en haalde de set alsnog binnen. 'Ik zag weer kansen. Ik kon de partij daarmee rekken en er een fysiek en mentaal gevecht van maken.'

Berdych herpakte zich, greep de cruciale break in de achtste game om vervolgens de partij uit te serveren. 'Er is iets in mijn spel waar hij niet van houdt en dat het lastig maakt voor hem. Misschien haal ik hem uit de 'comfort zone' waarin hij zich op de baan altijd lijkt te bevinden', probeerde Berdych zijn winst te verklaren. Het leverde hem een plaats in de halve finales op waarin de Brit Andy Murray zijn tegenstander is.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over