WedstrijdverslagAjax-FC Utrecht

FC Utrecht speelbal in grote rondoshow van Ajax

Ajacied Dusan Tadic is Justin Hoogma en Joris van Overeem van FC Utrecht te snel af. Beeld ANP Sport
Ajacied Dusan Tadic is Justin Hoogma en Joris van Overeem van FC Utrecht te snel af.Beeld ANP Sport

FC Utrecht was zondag rond lunchtijd te gast in de grote rondoshow van Ajax. Om 14 uur, toen het na een copieus hoofdgerecht tijd was om af te ruimen, was de ploeg volledig opgepeuzeld door de kampioen, in een demonstratie van hogeschoolvoetbal.

Trainer Erik ten Hag sprak over een ‘fantastische voorstelling’. Aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht zei nog ‘nooit zo te zijn weggespeeld’. Supporters van FC Utrecht ontbraken, vanwege een gemeentelijk verbod. In plaats daarvan waren de spelers de toeschouwers bij het spel van Ajax.

Het Ajax van de herfst 2019 is een gedenkwaardig elftal dat zeker in de eredivisie, aangeraakt door de verrijking in de Champions League, ongelooflijk makkelijk voetbalt, dat plezier koppelt aan vertrouwen in elkaar, dat drijft op kunde en spelvreugde. Het is niet eens gewaagd te veronderstellen dat Ajax beter is dan vorig seizoen, zeker in aanvallend opzicht en qua variatie.

Hakim Ziyech is de laatste weken bijvoorbeeld spelmaker op 10, waar hij zich volledig uitleeft in passes, schoten en aannames. Daarbij verslindt hij kilometers. Elke keer als hij de bal beroert, schuiven duizenden van opwinding op hun stoel. Wat gaat hij doen? Dribbelen? Passen? Iemand door de benen spelen? Dat wil overigens niet zeggen dat het zo blijft, want Ten Hag wil niet ‘autistisch’ naar voetbal kijken. Wie weet voetbalt Ziyech straks ‘gewoon’ weer op rechts.

Dusan Tadic wordt aan het shirt getrokken door Utrechter Justin Hoogma. Beeld BSR Agency
Dusan Tadic wordt aan het shirt getrokken door Utrechter Justin Hoogma.Beeld BSR Agency

Positiewisselingen

Ajax is een tombola van positiewisselingen. Gretig, technisch, mooi, vol speelsheid en effectiviteit. Een genot om te aanschouwen, al is het niet onverdeeld gunstig voor het verloop van de competitie. Ajax heerst vooralsnog met dergelijk straffe hand, dat de strijd om de titel al gestreden lijkt, zeker nu PSV is ingestort. Alleen AZ blijft enigszins in de buurt.

Ten Hag is maandag in Nyon deelnemer aan het Uefa Elite Clubcoaches Forum. Daar praten de allergrootste trainers over hun vak, onder wie Jürgen Klopp, Zinédine Zidane, Carlo Ancelotti en Maurizio Sarri. Ten Hag behoort inmiddels tot die elite, vooral ook door de indrukwekkende voorstellingen van Ajax in de grote stadions van Europa. Het mooie daarbij is dat zijn elftal nooit af is. Hij bouwt altijd voort. Puntsgewijs prees hij het spel van zijn ploeg: pressie, balbezit, spel tussen de linies, moment van versnellen, kansen creëren, kwaliteit van de doelpunten. ‘Ik heb genoten. En de spelers ook.’

‘We zullen praten over tal van technische onderwerpen’, stelde Ten Hag over de vergadering. ‘Het zal ook gaan over de transferperiode en de VAR. Ik zal een aantal ervaringen inbrengen.’ De wedstrijd tegen Chelsea (4-4) zal wel voorbijkomen, met de volgens Ten Hag abominabele arbitrage.

De teleurstelling van dinsdag in Londen, en het gevoel onrecht te zijn aangedaan, was meegenomen naar de volgende wedstrijd. Het toch verwende publiek ging bij rust staan voor een klaterend applaus. Overal blonken pretoogjes. Tegen Feyenoord twee weken geleden stond het 4-0 bij de pauze. Nu was het 3-0 tegen de nummer vijf.

Lisandro Martinez kopt de 4-0 voor Ajax binnen. Beeld BSR Agency
Lisandro Martinez kopt de 4-0 voor Ajax binnen.Beeld BSR Agency

Gretigheid

Bij Studio Sport waren zaterdag samenvattingen te zien waarbij van Heerenveen – Sparta en Fortuna – ADO vrijwel geen moment van het eerste half uur de uitzending haalde. Ajax – Utrecht had integraal uitgezonden kunnen worden, omdat het spel zo goed was, zo mooi, zo snel, ook door de gretigheid van Ajax.

De ploeg blonk ook uit in het spel zonder bal. Neem de 3-0. Eerst jaagt Hakim Ziyech een tegenstander op bij de zijlijn, zodat hij de inworp krijgt en niet Utrecht. Hij gooit naar Quincy Promes, die de bal speels via het dijbeen kaatst naar Ziyech. Een wervelende aanval is in gang getrokken. Dribbel Promes, een-tweetje met Dusan Tadic. Promes op Zakaria Labyad. Kaats naar Donny van de Beek. Doelpunt.

Ajax heroverde de bal steeds meteen en zette aanval na aanval op. Het leek alsof Utrecht er niets aan deed. Dat is niet zo. De snelheid, de combinaties, het was veel te veel voor FC Utrecht, eens een angstgegner.

Eén echte spits was opgesteld, Gyrano Kerk, plus een propvol middenveld. Utrecht wachtte op wat komen ging. Ja, de 2-0 van Tadic, die de bal na een voorzet van Promes in het doel veegde, had scheidsrechter Bas Nijhuis kunnen afkeuren voor een overtreding van Daley Blind op Sander van der Streek. Ook de 1-0 was mooi, na een voorzet van Tadic en een volley van Van de Beek.

Labyad, die bijna nooit speeltijd krijgt, was vervanger van de tot de winterstop geblesseerde David Neres. Na rust viel nog één doelpunt, een machtige kopbal van Lisandro Martinez. Zo besloot Ajax blok 3, zoals Ten Hag dat graag noemt. Eerst volgen nu interlands, dan blok 4, dat ook weer opwindend zal zijn, om de ontknoping in de groep van de Champions League en meer.

Meer over