NieuwsFC Utrecht - AZ

FC Utrecht en AZ sluiten met 2-2 het jaar in stijl af, alles gaat in 2021 beter worden

FC Utrecht en AZ sloten een bewogen kalenderjaar af met een gelijkspel. Beide ambitieuze clubs schoten daar niet veel mee op, maar zien toch voldoende perspectief voor meer succes in het nieuwe jaar.

Calvin Stengs schiet de bal met rechts na een knappe kapbeweging met links. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Calvin Stengs schiet de bal met rechts na een knappe kapbeweging met links.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het is een fraaie uitsnede van het Nederlandse voetbaljaar die FC Utrecht en AZ zondagmiddag voorschotelen. De laatste eredivisiewedstrijd van 2020 voelt als een middagje luisteren naar de Top 2000 vol moois, raars, met romantiek en dramatiek, soms een onbegrijpelijke miskleun en veel hoopvolle teksten. FC Utrecht (tiende) en AZ (vijfde) eindigen het jaar te laag op de ranglijst aangezien ze allebei de subtophuls wensen af te werpen. Maar in 2021 zal het beter gaan, weten de hoofdrolspelers zeker.

De uitslag, 2-2, is ook al in lijn, omdat er in Nederland überhaupt geen winnaar was van wat dan ook in de door corona geteisterde jaargang. En dan het decor: lege, hoge, natte tribunes die in andere jaren bevolkt waren met fel meelevend publiek. Juist in het jubileumjaar wilde het 50-jarige FC Utrecht zo graag doorstoten.

Er gaat een hoop mis bij FC Utrecht - AZ, mede omdat de lijven geteisterd worden door vermoeidheid. Maar bij vlagen is er brille zichtbaar bij bijvoorbeeld de fijnbesnaarde middenvelder Tijani Reijnders, het volgende excellente jeugdproduct van AZ. Middenvelders Joris van Overeem (FC Utrecht) en Fredrik Midtsjø (AZ) vechten stevige duels uit. De geregeld bespotte Utrecht-routinier Mark van der Maarel tovert een droomassist tevoorschijn.

De eredivisie is vooral een topetalage voor talent, zo blijkt weer. Teun Koopmeiners drukt zijn neus het hardst tegen het venster. Als een jonge Ronald Koeman trekt hij met steeds meer macht over de velden: tackelend, schreeuwend, passend, schietend, koppend, wijzend. De 22-jarige AZ-aanvoerder tekent voor de 1-1 uit een strafschop, haalt voor de tweede keer in een week een bal van de doellijn, maar ziet er ook lullig uit bij de 2-2 van FC Utrecht. Invaller Adrián Dalmau prikt hem door Koopmeiners’ benen in de hoek in de 93ste minuut.

Schijt hebben

Het gelijkspel is op zich geen verrassing, want dat deden FC Utrecht en AZ al zo vaak deze competitie en de ploegen zijn kwalitatief aan elkaar gewaagd, al is AZ technisch een stuk begaafder. Maar AZ is ook de ploeg die het al vier keer eerder mis zag gaan in de slotfase, en vooral daardoor 7 punten achterstaat op Ajax. Volgens linksback Owen Wijndal moet de ploeg in die fase ‘meer schijt hebben en gewoon druk voorin blijven zetten in plaats van achteruit te gaan lopen’. Koopmeiners schamper lachend: ‘Dat roept Owen altijd heel makkelijk. Je hebt ook te maken met een tegenstander die iets anders gaat doen.’

Beide clubs hebben exact dertien dagen om te reflecteren, want dan moeten ze alweer aan de bak. Ze maakten veel mee, FC Utrecht zag coach John van den Brom naar KRC Genk vertrekken. Zijn voormalige assistent Arne Slot werkt volgend seizoen bij Feyenoord en werd dientengevolge ontslagen bij AZ.

‘Dat was wel het heftigste,’ zegt Koopmeiners, die net als ploegmaten Wijndal, Stengs en Boadu in 2020 international werd. De aanvoerder nam de leidersrol nog meer op zich sindsdien. Uiterst volwassen stond hij de pers te woord over het voor alle partijen pijnlijke ontslag van Slot. Vorige week gunde hij een strafschop aan ploegmaat Jesper Karlsson, omdat hij voelde dat ‘Jesper het nodig had’. Daardoor eindigt Koopmeiners op 12 doelpunten over het kalenderjaar 2020, eentje minder dan topscorer Steven Berghuis. ‘Je wil altijd van waarde voor het team zijn,’ klinkt het bijna al te bescheiden over die topklassering.

Koopmeiners, normaliter middenvelder, dirigeert tegen Utrecht het spel vanuit de laatste lijn en geeft vanuit vrije trappen ploegmaten alle kans om te scoren. Hard: ‘Die moeten erin.’

Dertigplussers

FC Utrecht, waar interim-coach René Hake waarschijnlijk tot het einde van het seizoen mag blijven, scoort het eerst na een half uur na een sublieme dieptepass van Mark van de Maarel en dito afronding van Eljero Elia. Een goal van dertigplussers, van doorzetters, van spelers die AZ niet vaak aantrekt.

AZ blijft zweren bij de jeugd. Coach Pascal Jansen wisselt de matige Stengs niet en ziet hem prompt in de 83ste minuut gedecideerd de 1-2 binnentrappen.

Of dit duel het jaar van AZ typeert? Koopmeiners gevat: ‘Het is misschien een jaar van net niet, maar er was ook niets tastbaars te winnen.’

Liever kijkt hij vooruit. ‘We zijn weer aangehaakt bij de top, we zijn gegroeid en verder als team. Ik acht ons nog kansrijk.’

Ook FC Utrecht voorziet sportief betere tijden na een donker jaar vooral door het annuleren van de bekerfinale waarvoor de club zich had geplaatst. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren vestigt zijn hoop op de opkrabbelende spits Dalmau, die lang geblesseerd was. Dalmau gelooft daar zelf ook in, al heeft hij zijn familie in Spanje al zeven maanden niet gezien. ‘Pas komende zomer zie ik ze. Ik moet door. In 2021 zal alles beter worden.’

Meer over