FC Utrecht ademloos na demarrages Robben

Nu Arjen Robben bij PSV aan zijn afscheidstournee is begonnen, kan met weemoed worden vastgesteld dat de 20-jarige linksbuiten het niveau van de Nederlandse competitie in ijltempo is ontstegen....

Met Auxerre (donderdag) en Feyenoord (zondag) al in het vizier kwam het PSV goed uit dat het traditioneel weinig oppositie ondervond van de ploeg, die vorige week de jonkies van Ajax nog had overdonderd. Maar ondanks de royale 4-0 zege constateerde PSV-coach Hiddink fijntjes dat zijn elftal naar Europese maatstaven zeker voor rust te naïef had gespeeld.

Terwijl Utrecht-trainer Foeke Booy PSV juist roemde om zijn leepheid, hanteerde Hiddink diverse argumenten om het tegendeel te beweren. Zo incasseerden spits Kezman en verdediger Colin onnodige gele kaarten, waardoor ze voor het cruciale duel met Feyenoord zijn geschorst.

Hiddink had zowel met zijn topscorer, die in de slotminuut zijn zeventiende treffer aantekende, als met de argeloze Colin al een hartig woordje gesproken. Kezman had zich bij een veilige 2-0 voorsprong nooit in de middencirkel mogen vertonen om Zuidam omver te kegelen, zeker niet met zijn kwelgeest Luinge als scheidsrechter, betoogde Hiddink.

Luinge en Kezman hebben het wel vaker met elkaar aan de stok gehad, maar de Servische spits besefte ook wel dat zijn klaagzang over de terechte sanctie van de arbiter misplaatst was. Niet Luinge had rekening moeten houden met de aanstaande ontmoeting tussen PSV en Feyenoord, maar Kezman zelf.

En Colin had in een regionaal dagblad dan wel een grote mond gehad door te dreigen met zijn vertrek als hij niet meer speeltijd zou krijgen; de jonge back had zich volgens Hiddink beter kunnen realiseren dat een volgende gele kaart ook hem fataal zou worden. 'Ik ben voor de spelers af en toe een vervelende man, maar ik vind dat we veel gisser moeten zijn in dergelijke situaties.'

Het zal ook de aandachtig toekijkende trainer Guy Roux, zeg maar de Foppe de Haan van Auxerre, niet zijn ontgaan dat PSV zich in de openingsfase van het matige duel met FC Utrecht tal van slordigheden kon permitteren. Op zijn beurt had Hiddink een dag eerder in Lille al vastgesteld dat de volgende tegenstander in de UEFA Cup 'in een hardere en tactisch sterkere competitie speelt dan wij'.

Ondanks de nederlaag tegen Lille toonde Hiddink zich onder de indruk van Auxerre. 'Ik geniet van hun beleving', vertelde hij. 'De reserves van Auxerre gaan na de wedstrijd om half elf 's avonds nog trainen, omdat zij drie dagen later weer aan de beurt kunnen zijn. Utrecht heeft in Auxerre nogal naïef gespeeld. Als wij die ploeg in een zetel naar ons eigen doel brengen, is het over en sluiten.'

Een verdieping lager dan het Europese podium kon dat wel ongestraft. Op de knollentuin in de Galgenwaard werd bovendien onthutsend slecht gevoetbald, zeker door de thuisploeg, die zichzelf in de slotfase van de eerste helft de das omdeed. Bouma, nadat Hofland een corner van De Jong met het hoofd verlengde, en Van Bommel, na weer een heerlijke actie van Robben, stelden Utrecht voor een hopeloze opdracht.

Één tegenstander wist FC Utrecht wel te temmen, want de speaker kon de kwetsende spreekkoren van de fanatieke aanhang redelijk beteugelen. De vraag is waarom dat vorige week niet gebeurde, toen Ajax op bezoek was en een deel van de Utrecht-supporters de meest verschrikkelijke taal uitsloeg. Gisteren hoefde Kezman - in tegenstelling tot eerdere bezoeken aan de Galgenwaard - slechts een paar keer te horen dat zijn moeder een hoer was.

Iets leukers dan beledigingen aan het adres van Kezman én arbiter Luinge wist de harde kern niet te verzinnen, waardoor Utrecht na rust in stilte werd ontmanteld door het oppermachtige PSV. Assistent-trainer John van Loen gooide echter olie op het vuur door zijn bril demonstratief te tonen aan de grensrechter.

Luinge stuurde Van Loen naar de tribunes en coach Booy waarschuwde ironisch dat assistenten de bril voortaan moesten ophouden. Gelukkig deed Robben soms buitenaardse dingen met de bal, anders zou dat incident nog het hoogtepunt zijn geweest van een saaie middag.

Meer over