NieuwsKeuken Kampioen Divisie

FC Twente pakt titel in eerste divisie en keert terug op het hoogste niveau

Middels een doelpuntloos gelijkspel tegen Jong AZ is FC Twente kampioen geworden van de eerste divisie. De Enschedese club promoveert daardoor naar de eredivisie, waaruit het een klein jaar geleden rechtstreeks degradeerde. Doordat naaste concurrent Sparta verloor van Jong PSV (2-0) was het punt genoeg voor de titel.

Bart Vlietstra
null Beeld VI Images
Beeld VI Images

De rentree op het hoogste niveau kon vanwege de penibele financiële situatie niet vroeg genoeg komen voor de weggezakte landskampioen van 2010. Twente leefde onder de vorige machthebbers veel te lang op te grote voet en werd gered door investeerders, fans en de gemeente.

FC Twente kende een wisselvallige eerste seizoenshelft, maar via veertien zeges in vijftien wedstrijden maakte het zich na de winterstop los van de concurrentie. Door recente nederlagen tegen RKC en Dordrecht leek de ploeg van coach Marino Pusic ineens last van faalangst te krijgen. Ook in de eerste helft tegen Jong AZ leken de zenuwen bezit te nemen van de ploeg die dit seizoen voor een groot deel gerenoveerd werd na een leegloop eind vorig seizoen.

‘Iedereen haat ons’

Met name Jong AZ-speler Tijjani Reijnders kreeg grote kansen, maar Twente-doelman Drommel hield zijn doel schoon. In de 67ste minuut ontploften de zinderende afgeladen Grolsch Veste en de rode meutes elders in Enschede toen bleek dat Sparta op achterstand was gekomen tegen Eindhoven. De thuisploeg gooide toen wat schroom van zich af en creëerde eindelijk zelf grote kansen via Zekhnini, Hamdaoui en Bijen, maar in de afronding ontbrak het aan nauwkeurigheid.

‘FC Twente, super FC Twente, iedereen die haat ons, iedereen maakt Twente kapot’, zongen de fans kort voor het einde van de wedstrijd onder meer. De Enschedese club voelde de weerstand elders in het land. Daar leefde op veel plekken het gevoel dat FC Twente door de KNVB en de eigen gemeente te vaak de hand boven het hoofd is gehouden. Maar er was vooral vreugde dat de eerste divisie door de Trots van het Oosten na een jaartje alweer vaarwel kon worden gezegd, culminerend in een spontaan dansfestijn tussen spelers en fans.

FC Twente-supporters in de Grolsch Veste. Beeld VI Images
FC Twente-supporters in de Grolsch Veste.Beeld VI Images

Geen kampioen tegen Jong Ajax

De wedstrijd tussen Jong Ajax en FC Twente, waarin de Tukkers het kampioenschap al veilig konden stellen, ging vrijdag niet door. De gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel vreesden voor ongeregeldheden.

Meer over