FC Twente mag weer een beetje hopen na zege op PEC (2-0)

'Ik blijf vechten tot de dood. Maar zolang ik leef, zie ik het licht nog', zei Twente-back Maria gisteravond na de eerste overwinning dit jaar. Twente heeft weer hoop dat het kan ontsnappen aan rechtstreekse degradatie.

Robert Misset
Adam Maher (L) en Michael Maria vieren de overwinning. Beeld ANP Pro Shots
Adam Maher (L) en Michael Maria vieren de overwinning.Beeld ANP Pro Shots

Bij FC Twente staat de klok al twee jaar op vijf seconden voor twaalf en opnieuw lijkt de dolende club het overleven tot kunst te willen verheffen. Na de eerste zege dit jaar verandert de Grolsch Veste prompt weer in een voetbaltempel, waarin geen ruimte is voor doemdenken. Hekkensluiter Twente wint met 2-0 van PEC Zwolle en heeft nu één punt minder dan Sparta, dat vanavond NAC ontvangt. 'De jacht is geopend', aldus Twente-back Van der Lely.

'Alles of niets, olé,olé, brult de harde kern van FC Twente. Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat de bijna 25 duizend, hondstrouwe fans hun ploeg komend seizoen tegen FC Oss of Jong AZ moeten aanmoedigen. Nog steeds kan Twente niet alleen op eigen kracht van de laatste plaats afkomen, al staat Sparta onder hoogspanning om de marge weer te verruimen.

Roda JC, vanavond gastheer van kampioen PSV, heeft drie punten meer dan Twente. 'We hebben een tik uitgedeeld en ik weet uit ervaring hoe het voelt om die te krijgen', zegt interim-coach Marino Pusic. Pijnlijk is de gedachte voor Twente dat het wellicht een handreiking nodig heeft van de kleine, maar veel beter presterende buurman Heracles. De aartsrivaal treft Sparta op de slotdag en op veel mededogen hoeft Twente niet te rekenen.

'We love you Twente', zingen de fans, maar Twente is alleen geliefd in Enschede. De gunfactor voor een club, die de boel bewust heeft belazerd om een luchtkasteel te bouwen, is nihil. Het wanbeleid vertaalt zich dit seizoen in twee ontslagen trainers (Hake en Verbeek), een falende en weggepromoveerde technisch directeur (Van Halst) en een achttiende plaats.

Stress

FC Twente hanteert de vierde begroting van Nederland en heeft topspelers als Assaidi en Maher op de loonlijst staan. Zelfs de uitgerangeerde El Hamdaoui mag dinsdagavond nog invallen. Een jaartje schamen in de eerste divisie zou een gepaste straf zijn voor Twente. PEC Zwolle komt echter op het juiste moment. De ploeg van coach John van 't Schip maakt na de winterstop een vrije val en dreigt nu zelfs de play-offs voor Europees voetbal mis te lopen.

Toch giert de stress aanvankelijk door de Grolsch Veste. Keeper Drommel trapt de bal pardoes in de tribunes. PEC Zwolle-back Ehizibue mag ongehinderd opstomen over de rechterflank, maar Drommel pareert het schot in de korte hoek. Het veld is een flipperkast, waarin de bal binnen enkele seconden van blauw (PEC) naar rood (Twente) kaatst. Op een vulkaan is het lastig voetballen, weten ze al enige tijd in Enschede.

En dus komt de hulp uit onverwachte hoek als geroepen. Jeroen van der Lely is normaal gesproken een beperkte back, die gewend is om tegen te houden. Dinsdagavond maakt hij zijn eerste doelpunt, al is de aangever geen teamgenoot. De pas 16-jarige PEC-verdediger Van den Berg wordt hardhandig ontgroend. De voorzet van Assaidi lijkt gedoemd te mislukken.

Maar Van den Berg legt de bal onbedoeld panklaar voor Van der Lely, die tot zijn eigen verbazing keeper Boer passeert: 1-0. Hij scoren? 'Had ik bij de C-tjes voor het laatst gedaan', zegt Van der Lely. Het is de gedroomde primeur. 'Normaal denk ik altijd na in het veld en nu een keer niet. Moet ik vaker doen.'

Middenvelder Lam kan het duel al beslissen, wanneer hij ongemerkt het veld kan oversteken. Lam verkrampt bij het idee dat hij Twente kan behouden voor de eredivisie en legt af op Jensen, waarna de naar Manchester City vertrekkende PEC-libero Sandler kan ingrijpen. Toch is de 2-0 onvermijdelijk en uitgerekend de zwak begonnen linksback Maria doet met een heerlijke slalom even alsof hij Messi is: 2-0. 'Ik ben ook meer aanvaller dan verdediger', zegt Maria.

Positieve coaching

De ironie wil dat juist de aankoop van de weggestuurde trainer Verbeek Twente weer een sprankje hoop biedt. Zijn geloof geeft hem extra kracht, zegt de 23-jarige Maria. En filosofisch: 'Als we degraderen doen we dat met de borst vooruit. Ik blijf vechten tot de dood. Maar zolang ik leef, zie ik het licht nog. Eindelijk hebben we onszelf een keer beloond.'

Maria steunt uiteraard de coach, die hem naar Enschede haalde. Fijntjes benadrukt Van der Lely de positieve coahing van Pusic. De Bosnische Kroaat is een 'feel good coach', aldus Van der Lely. 'Een trainer die onze sterke kanten benadrukt en vertrouwen geeft.'

Het smeken om verlossing lijkt eindeloos te duren in een asgrauwe tweede helft, waarin Lam de bal na een corner van Maher nog kiezelhard op de lat kopt. Het spel is niet meer om aan te gluren, maar in barre tijden koestert de uitzinnige aanhang van FC Twente één zekerheid. Deze week degradeert hun club in elk geval niet.

Vanavond kan de euforie alweer zijn verdwenen als Sparta en Roda punten behalen. Als een drenkeling klemt Van der Lely zich vast aan de reddingsboei. 'Het was een mentale kwestie, we liepen onbewust tegen een muur op. Deze zege komt precies op tijd. Ik ben ervan overtuigd dat we de nacompetitie halen.' Met een brede lach: 'Als zelfs ik scoor, is het voorbestemd.'

Vijf seconden voor twaalf, dat blijft het nog wel even in Enschede.

Meer over