FC Groningen mag 's avonds geen risicoduels spelen

In navolging van zijn collega's Patijn van Amsterdam en Peper van Rotterdam heeft ook waarnemend burgemeester Lammers van Groningen het spelen van risicowedstrijden in de avonduren verboden....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

Bij het gedegradeerde FC Groningen gaat het om drie thuiswedstrijden die op zondagmiddag moeten worden gespeeld, tegen ADO Den Haag, FC Den Bosch en FC Zwolle. Tussen de supporters van Groningen en de fans van de twee laatste teams braken tijdens de nacompetitie rellen uit; ADO Den Haag wordt ook door Lammers als risicoclub aangemerkt.

De streekderby's tegen Emmen en Veendam mogen wel in de avonduren worden gespeeld. Lammers behoudt zich in een brief aan de KNVB en FC Groningen evenwel het recht voor meer wedstrijden in de avonduren te verbieden wanneer vooraf uit informatie blijkt dat daarbij rellen kunnen uitbreken.

Over de mogelijke derving van inkomsten door de clubs schrijft Lammers dat 'het niet zo kan zijn dat de openbare orde ondergeschikt wordt gemaakt aan de wensen van televisiestations'.

Lammers heeft van de plaatselijke FC extra maatregelen geëist om rellen tegen te gaan en om de contacten met lastige supportersgroepen te verbeteren. Met dat laatste is FC Groningen reeds bezig. Jongeren met een stadionverbod die spijt hebben betuigd kunnen een deel van de boete betalen door klussen te doen in het Oosterparkstadion.

Meer over