FC Bayern na misstap Leverkusen al kampioen

Bayern München, de grootste en rijkste voetbalvereniging van Duitsland, is nu ook weer de beste. De club van Beckenbauer (voorzitter) en Trapattoni (trainer) stelde zaterdag voortijdig de veertiende landstitel veilig....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het verschil tussen beide titelkandidaten liep daardoor op tot vier punten. Met nog maar één speelronde te gaan, is die achterstand voor Leverkusen niet meer in te halen. Komende zaterdag neemt aanvoerder Matthäus bij de uitwedstrijd tegen Mönchengladbach de kampioensschaal in ontvangst. De laatste titel won Bayern in 1994, onder interim-trainer Beckenbauer.

In het uitverkochte Olympia-stadion (63.000 toeschouwers) had Bayern heel wat te stellen met Stuttgart. De nerveuze thuisploeg kwam zelfs na een kwartier op achterstand door een treffer van Schwarz. Trefzekere kopballen van Ziege en Scholl bogen de stand nog voor de rust om: 2-1.

Stuttgart speelde meer dan een uur met tien man. De Bulgaarse international Balakov moest al na 23 minuten van het veld na zijn tweede gele kaart (wegens protesteren). Stuttgart compenseerde de numerieke minderheid met een grote inzet.

Na de pauze bleef de wedstrijd boeien. Stuttgart kreeg via een treffer van topschutter Bobic het stadion nog wel even stil. Maar Rizzitelli en Witeczek zorgden in de slotfase weer voor een uitgelaten stemming in München. De sensationele nederlaag van Leverkusen maakte het voetbalfeest compleet. Het thuispubliek nam meteen afscheid van Ziege (naar AC Milan), Klinsmann (Sampdoria), Witeczek (Mönchengladbach) en assistent-coach Augenthaler (naar Graz).

Bayer Leverkusen stond in Keulen krom van de stress. De nummer twee van de Bundesliga maakte er in de voorlaatste wedstrijd helemaal niets van. Vooral verdedigend rammelde Leverkusen, zonder de geblesseerde Heintze (ex-PSV), aan alle kanten.

Aanvaller Polster profiteerde dankbaar van de chaos in de defensie van Leverkusen. De Oostenrijkse spits scoorde drie keer en bracht daarmee zijn seizoentotaal op 21, eentje minder dan Kirsten van Leverkusen. Vorige week nam Polster ook al drie treffers voor zijn rekening. De andere doelpunten van FC Köln kwam op naam van Dziwior. Erik Meijer was nauwelijks gevaarlijk voor het ontluisterde Leverkusen, dat volgend seizoen niettemin in de Champions League uitkomt.

Behalve St. Pauli en SC Freiburg moet ook Fortuna Düsseldorf een stapje terugdoen. De nederlaag van 1-0 bij Werder Bremen bezegelde het lot van de west-Duitse ploeg, die voor de vierde keer in de clubhistorie uit de Bundesliga degradeert.

Kilmarnock moest 68 jaar wachten, maar zaterdag was het zover. De modale Schotse voetbalclub veroverde in Ibrox-stadium in Glasgow de FA Cup. De formatie versloeg Falkirk, dat niet eens in de hoogste divisie speelt, met 1-0. Paul Wright was de doelpuntenmaker.

Het was pas de zevende keer sinds 1957 dat noch Glasgow Rangers noch Celtic, de twee grootste clubs in Schotland, de finale haalde. Kilmarnock en Falkirk zijn bescheiden clubs. Kilmarnock eindigde in de competitie als zevende van de tien ploegen, terwijl Falkirk in de eerste divisie speelt.

Wright opende na 21 minuten de score. Maar Falkirk gaf niet op. Het bleef aandringen. Vijf minuten voor tijd schoot Oliver de gelijkmaker binnen. Dacht hij. De grensrechter stak zijn vlag de lucht in ten teken dat buitenspel was geconstateerd. De scheidsrechter keurde de treffer af. De televisiebeelden wezen later uit dat het wel degelijk een geldig doelpunt was geweest.

Meer over