Favoriet Boardman onzeker over kansen in proloog

Het parkoers van de proloog in het centrum van Dublin is Chris Boardman op het lijf geschreven. De Britse wielrenner moet de korte aanloop van de 85ste Ronde van Frankrijk naar zijn hand kunnen zetten....

ANP

DUBLIN

De renners rijden zaterdagmiddag een blok van 5,7 kilometer door het toeristisch gedeelte van Dublin, dat door de afzettingen sinds donderdagavond een onneembare vesting is geworden voor al het autoverkeer.

Boardman geldt als specialist. Hij zette in 1994 in Lille de snelste proloog aller tijden neer. Toen raffelde de Brit de 7,2 kilometer af met een gemiddelde van ruim 55 kilometer in het uur (55,152). Ook de tweede snelste proloog staat op zijn naam. In Rouen, vorig jaar, lag zijn moyenne over 7,3 km op 52,465 km/uur.

'Ik voel de enorme druk binnen mijn team, ken mijn verantwoordelijkheden. Ik moet winnen, maar er ontbreekt iets', verklaarde hij in Dublin.

De Brit wilde er niet over uitwijden, maar er zit hem iets dwars. Boardman reed een goede Dauphiné Libéré, was goed in de Ronde van Catalonië.

'Sindsdien zijn er echter dingen in mijn leven gaan spelen, die invloed hebben op mijn sportieve prestaties. Dingen die in het echte leven nu eenmaal gebeuren', was Boardman vaag over de persoonlijke omstandigheden.

'Ik ben dus niet in de beste conditie. Vorig jaar was ik goed, had ik het gevoel dat ik kon winnen. Nu moet ik winnen en denk ik dat ik bij de beste vijf kan eindigen. Ullrich, Zülle, Jalabert zijn de grote concurrenten.'

Meer over