Fans herkennen NAC weer

Het vertrouwen is weer terug. Supporters en spelers van NAC kunnen elkaar weer recht in de ogen kijken. Na matige vertoningen tegen FC Zwolle en ADO Den Haag stond er tegen VVV (2-1) een gepassioneerd elftal in het veld....

Revanche wilde trainer Zwamborn het niet noemen. Dat was de doelstelling ook niet. Maar er stond weer een elftal dat wilde winnen en dat stemde hem tevreden. De NAC-trainer dacht terug aan de wedstrijd tegen ADO Den Haag, die voor de Bredanaars zo desastreus was verlopen. Niet de nederlaag op zich, maar het totale gebrek aan mentaliteit had tot grote teleurstelling geleid, vooral bij de zeshonderd meegereisde supporters. Zij hadden het Zuiderpark al een kwartier voor tijd uit onvrede verlaten.

'De Haagse fans op Midden-noord riepen ''nep-supporters'' naar ons vak en onze mensen wilden uit schaamte niet eens terugschelden, schaamte om het presteren van hun favorieten', schrijft een supporter in het programmaboekje. Het stuk is getiteld 'diep triest' en geeft de gemoedstoestand weer van een fan, die zich niet meer kan identificeren met zijn ploeg. De spelersgroep voelde zich dan ook schuldig en besloot tot een unieke actie in het Nederlandse voetbal. Supporters die waren meegereisd naar Den Haag kregen hun onkosten vergoed.

Een makkelijk avondje leek NAC niet te krijgen door het ontbreken van gezichtsbepalende spelers. Simons, Gaasbeek, Van de Looi, Frijters en Thomson waren geblesseerd, Arveladze had interlandverplichtingen en vrijdag nog werd het vertrek van de Australiër Milicic naar het Kroatische Rijeka bekendgemaakt.

De voorhoede werd gevormd door verdediger Frank Broers, middenvelder Michael Hansen en nieuweling Glen Salmon, die zijn werkvergunning in Nederland pas deze week rondkreeg. Geen aanvalslinie om als tegenstander wakker van te liggen.

Aan de andere kant stond echter een VVV-defensie, die elke vorm van samenhang ontbeerde. De Venlonaren waren zaterdag met zeven punten uit drie thuiswedstrijden als gedeeld koploper (met Emmen) naar Breda afgereisd, maar maakten geen moment de indruk van een zelfverzekerde lijstaanvoerder. 'We wisten dat NAC er allesbehalve florissant voorstond, maar daar hebben wij niets mee gedaan', stelde trainer Hennie Spijkerman.

NAC legde zijn opponent met opportunistisch spel vooral in het eerste kwartier zijn wil op. Toen Stewart in de 23ste minuut de score opende, hadden Salmon en Stewart zelf al goede kansen laten liggen. Vijf minuten voor rust rondde Salmon een vloeiende aanval af na goed voorbereidend werk van Schreuder en Broers.

Omdat NAC verzuimde de score uit te bouwen, leidde de tegentreffer van Evans (vijf minuten voor tijd) nog tot paniek. Zeker toen Graef in de slotminuut nog een vrije schop mocht nemen net buiten het strafschopgebied. Ineens werd het stil op de B-side en het plukje meegereisde VVV-supporters veerde op. De bal ging echter via de muur over het doel, en de zucht die door het stadion ging, was tot ver buiten Breda te horen.

Na afloop was er vooral veel lof voor debutant Glen Salmon. Zwamborn: 'Salmon heeft mij enorm verbaasd.' Dat ze bij NAC intern nog moeten wennen aan zijn naam blijkt uit de presentatiegids, waarin hij wordt geïntroduceerd met een foto van aanvaller Regillio Simons.

Meer over