Faillissement basketbalclub Den Helder nabij

Rob Waardenburg, directeur van basketbalclub Den Helder, rekent het snel uit. De 580 toeschouwers zaterdagavond bij de wedstrijd tegen Landstede Zwolle zijn goed voor een recette van 2.900 euro. Dat bedrag gaat naar de spelers. Met deze actie wordt de betalingsachterstand iets ingelopen.

PETER Bruin
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De financiële situatie van Den Helder is penibel, maakt Waardenburg duidelijk. Zijn eerste zorg is te voldoen aan de eis van de spelers om hun achterstallig salaris uit te betalen. Maar Waardenburg weet niet waar hij het geld vandaan moet halen. De club zit met een gat in de begroting van 225 duizend euro.

Na een paar tumultueuze dagen van overleg besloten de spelers vorige week door te gaan tot 2 december om Waardenburg een kans te bieden geldbronnen aan te boren. Lukt dat niet, dan stoppen ze.

Bij een bankroet van de club lopen de spelers geen groot financieel risico. Waardenburg heeft het hen keurig uitgelegd. Ze kunnen hun financiële eisen indienen bij de curator. Omdat er dan geen geld meer is te halen bij Den Helder, dekt het UWV de salariskosten met terugwerkende kracht tot dertien weken.

Hoop

Zes landstitels behaalde de club, de laatste in 1998. Hierna ging het bergafwaarts, Den Helder ging zelfs enkele keren failliet. In 2012 gloorde er plots hoop. Vastgoedondernemer Paul Mijnen ging de organisatie bedrijfsmatig leiden, hij garandeerde een plaats boven in de nationale competitie en een gezonde boekhouding.

Amper twee jaar later is niets terechtgekomen van de ambitieuze plannen en is Mijnen verdwenen. Waardenburg ziet niettemin overlevingskansen voor de club. Het wil doorgaan met de huidige spelersgroep. 'Die is heel goed en niet duur. We hebben scherp ingekocht.'

Waardenburg baseert zijn optimisme op vier partijen die met de club in zee willen. Drie wil hij niet bij naam noemen. De vierde is René Coltof. Met hem heeft hij als eerste een afspraak. Dan hoopt hij te vernemen 'of het echt iets is of een luchtbel'.

Lot

Coltof, voormalig zakenpartner van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra, maakt deel uit van een groep van tien basketballiefhebbers die zich het lot aantrekken van de eens zo roemruchte Helderse basketbalclub.

'We hebben een hoofdsponsor gevonden', zegt Coltof, 'voor het geval Waardenburg er met de andere partijen niet uitkomt. Dan houden we het budget ietsje lager en zorgen we ervoor dat we uit de problemen geraken. In het belang van basketbal.'

Coltof was eerder geldschieter van Den Helder. Naar eigen zeggen stak hij 1,5 miljoen gulden (675 duizend euro) in de club. 'Terwijl ik van tevoren wist dat er niet één basketbalfan een huisje van mij zou kopen. Ik weet dus wat erbij komt kijken.' Daarom zit hij er niet op te wachten het nog een keer in z'n eentje te doen.

Ondertussen maken de overige eredivisieclubs zich zorgen over Den Helder. Woensdag komen ze bijeen om over de situatie en de eventueel tegen de club te nemen maatregelen te spreken. Waardenburg is ook uitgenodigd. 'Ik zal er zijn', zegt hij. 'Ik begrijp heel goed dat ze zich afvragen wat er bij ons aan de hand is, hoe lang ze ons willen toestaan in de eredivisie te blijven spelen en of we nog toekomst hebben.'

Tomeloze inzet

Het ovationeel applaus waarmee de toeschouwers zaterdag de overwinning op koploper Zwolle begroeten, doet de spelers van Den Helder veel. Ze zwaaien, buigen, juichen en zijn vooral erg blij.

Spelend met een tomeloze inzet en nu en dan met vlekkeloos uitgevoerde spelpatronen hebben ze koploper Zwolle met 92-64 van de vloer geveegd. Met potentiële sponsors op de tribunes kan Paul Waardenburg zich geen betere prestatie wensen.

Meer over