Extra kans bij 'blind' kopen kaartjes EURO 2000

De voetbalsupporter die meer kans wil maken op een kaartje voor een wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens EURO 2000, doet er goed aan ook plaatsbewijzen voor andere duels te bestellen....

De organisatie van EURO 2000 gaf in Rotterdam de aftrap voor de eerste verkoopronde van 400 duizend kaarten, eenderde van het totaal. 'We gaan los', zei secretaris Been. 'Het is de afsluiting van de stille voorbereiding. Het toernooi komt nu naar het publiek toe', aldus voorzitter Sprengers.

Opvallend is dat de 31 wedstrijden in acht stadions van Nederland en België een groene of een rode status hebben. De rode duels zijn de wedstrijden waarvoor op voorhand veel belangstelling bestaat; de openingswedstrijd, de groepsduels van Nederland en België, de kwartfinales, halve finales en finale. Is de vraag voor deze wedstrijden groter dan het aanbod dan bepaalt loting wie in aanmerking komt voor kaarten. Wie ook 'groene' kaarten bestelt, plaatsbewijzen voor groepsduels waaraan de deelnemende landen nog niet bekend zijn, loot in dat geval dubbel mee voor de rode groep.

De organisatie legt deze tactiek overigens anders uit dan een vorm van koppelverkoop: de echte liefhebber die bereid is te investeren in de groene groep (straks blijkt hij een kaart te hebben voor bijvoorbeeld Oekraïne - Tsjechië) heeft een streepje voor bij EURO 2000.

Via allerlei kanalen (Internet, EURO 2000, speciaal telefoonnummer voor Nederland en België, sportbladen, KNVB-leden) zijn vanaf maandag bestelformulieren te krijgen, waarmee elke fan voor bijna elk duel maximaal twee kaarten per persoon kan bestellen. Alleen bij wedstrijden die gelijktijdig plaatsvinden moet een keuze worden gemaakt. Maximaal kan per persoon voor 27 duels kaarten worden aangevraagd, dus 54 stuks.

De aanvrager moet zijn persoonsgegevens invullen én die van de tweede persoon. Kaarten zijn dus op naam, mede om controle te houden en mogelijke boosdoeners te traceren. De vraag is hoe dat allemaal in de praktijk gaat werken, als supporter X zijn kaart cadeau doet aan zijn zus.

De sluiting van de eerste verkoopronde is op 7 mei. Pas na de loting op 12 december is de toewijzing van de kaarten aan de deelnemende landen, die dan pas bekend zijn na het afsluiten van de kwalificaties. De nationale federaties kunnen dan rekenen op elk ongeveer zeventien procent van de kaarten voor wedstrijden waarbij ze betrokken zijn.

De kaartjes zijn verdeeld in drie prijsklassen. Het goedkoopste ticket kost 65 gulden. De supporter ziet daarvoor een groepswedstrijd en bevindt zich achter het doel of in een hoek. De duurste kaart voor de finale in de Rotterdamse Kuip kost 525 gulden.

Er valt alleen rechtstreeks zaken te doen met EURO 2000, dus zonder tussenpersonen. De Stichting Belangenbehartiging en Relatiebeheer zal daartegen protest aantekenen. De stichting regelt arrangementen voor groepen, bijvoorbeeld van bedrijven. De stichting is opgericht na de wantoestanden rond het WK in Frankrijk, waar veel kaarten niet werden geleverd. Voorzitter Lammers stelt dat bij deze wijze van verkopen geen arrangementen zijn te regelen. Hij vindt dat oneerlijk.

Meer over