Excuusbrief Eredivisie aan de NOS

De Eredivisie CV heeft de NOS een excuusbrief gestuurd over het optreden vorige week tijdens de bekendmaking van de winnaars van de voetbalrechten....

Volgens Woerts had de NOS bedankt moeten worden voor de samenwerking van de afgelopen veertig jaar en de manier waarop de publieke omroep de marktwaarde van het voetbal heeft gemaakt tot wat die nu is.

In plaats daarvan maakte voorzitter Michael van Praag tijdens zijn presentatie vooral negatieve opmerkingen over het CDA-Kamerlid en NOS-voorstander Joop Atsma, die de biedingsprocedure diverse keren bekritiseerde. 'Daar kun je achteraf vraagtekens bij zetten', zei Woerts vrijdag op een bijeenkomst van het omroepvakblad Broadcast Magazine in Bussum over Van Praags uitval.

De Eredivisie wil begin januari opnieuw een tender uitschrijven voor de productie van het voetbal, als de winnaars Talpa (John de Mol), Versatel en RTL daarmee instemmen. De producent die de strijd wint, mag dan de opnamen doen in de stadions en programma's maken voor zowel De Mol, Versatel als RTL. De producent zal samen met de Eredivisie en de drie rechtenhouders een joint venture vormen. Er hebben zich al meer dan zes producenten gemeld bij de Eredivisie.

De NOS, die alleen de radiorechten verkreeg, zei vrijdag het geld uit de begroting dat al gereserveerd was voor het eredivisievoetbal - 23 miljoen euro - te willen behouden. 'We zullen andere omroepen, die nu op rooftocht zijn, ervan moeten overtuigen dat dat geld nodig is om een goede sportprogrammering neer te zetten', aldus Jan de Jong, hoofd communicatie en marketing bij de NOS. De kosten van evenementen waarvan de NOS nog wel de rechten heeft, zoals de Champions League, zullen ook gaan stijgen. De Jong verwacht tenminste een deel van het 'voetbalgeld' daarvoor nodig te hebben.

De Jong noemde het vrijdag vreemd dat de Eredivisie CV vorige week woensdag koos voor de nieuwelingen De Mol en Versatel, terwijl de bestaande partners NOS en Canal+ (overgenomen door UPC) gezamenlijk meer geld boden. Dat verschil zat vooral tussen Versatel - dat 30,5 miljoen euro per jaar zal betalen - en UPC, dat naar eigen zeggen tussen de 39 en 42 miljoen over had voor de rechten van de live-uitzendingen.

Volgens de Eredivisie bood Versatel echter gewoon meer geld voor de rechten dan UPC, dat zijn bod had opgetuigd met commerciële extra's.

De Mol heeft ook belangstelling getoond voor het verwerven van de televisierechten op voetbal in België. Bij de Belgische Profliga, die de rechten bezit, heeft hij via Versatel de voorwaarden opgevraagd voor een officieel bod. Dat meldde vrijdag het Vlaamse dagblad De Standaard. De krant baseert zich daarbij op uitspraken van secretaris Sterckx van de Profliga.

Volgens de krant zou het gaan om de rechten op het rechtstreeks uitzenden van wedstrijden. Over de hoogte van een mogelijk bod is nog niets bekend.

Meer over