Excelsior maakt al voor rust einde aan bekersprookje Roda

Excelsior heeft zich vandaag voor het eerst in bijna veertig jaar geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. De eredivisionist was in het koude en natte Limburg met 4-1 te sterk voor eerstedivisionist Roda JC, dat een ronde eerder PSV nog uitschakelde.

null Beeld pro shots
Beeld pro shots

Ninos Gouriye zette de gasten na een kwartier op voorsprong met een geplaatst schot in de verre hoek. Uit een hoekschop werkte verdediger Jurgen Mattheij na een half uur vervolgens de 0-2 binnen, waarna Tom van Weert vier minuten later de derde treffer maakte. Een kwartier voor tijd redde Anco Jansen de Limburgse eer, maar Van Weert bepaalde de eindstand op 1-4.

Het is pas de tweede keer dat Excelsior zich voor de halve eindstrijd van de beker heeft weten te plaatsen. De vorige keer was in het seizoen 1977-1978, toen AZ de ploeg uit de finale hield.

De aftrap in het Parkstad Limburg Stadion werd met een kwartier uitgesteld, omdat beide ploegen hun warming-up vanwege onweer moesten onderbreken. Excelsior bleek het beste met die omstandigheid om te kunnen gaan. De gasten uit Rotterdam verschenen in de eerste vijf minuten al twee keer voor het vijandelijk doel, maar sloegen na een kwartier pas echt toe. Roda-doelman Benjamin van Leer schoot een uittrap zo in de voeten van Daryl van Mieghem, die Gouriye in staat stelde de 0-1 te maken.

Excelsior bleef vervolgens de betere ploeg en zag Mattheij en Van Weert de krachtsverhoudingen tot uitdrukking brengen in de score. Het matige spel kwam Roda na de eerste helft op een striemend fluitconcert te staan. Dat schudde de ploeg wakker in de tweede helft, maar de gehoopte comeback bleef, ondanks de fraaie treffer van Jansen, uit. Vlak voor tijd volleerde Van Weert met de 1-4 de laatste Limburgse hoop weg.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld pro shots
Beeld pro shots
null Beeld pro shots
Beeld pro shots
null Beeld pro shots
Beeld pro shots
Meer over