Ex-renner Rini Wagtmans toegetreden tot corps diplomatique Kazachstan

Oud-wielrenner Rini Wagtmans is benoemd tot consul honorair van de republiek van Kazachstan. Hij is naar eigen zeggen de eerste ex-topatleet die toetreedt tot het corps diplomatique.

Een trotse Wagtmans: ‘De officiële benoeming heeft al een tijdje geleden plaatsgevonden, maar ik heb het tot nu toe stilgehouden, omdat ik het vanuit huis deed. Maar straks gaat het kantoor in St. Willebrord open, waar elke dag de Kazachstaanse vlag gaat worden gehesen, dus dan gaat dat niet meer.’Wagtmans, die veel zaken heeft gedaan in Kazachstan, en nog steeds doet, is vorig jaar door Kazachstan benaderd. Hij heeft enkele maanden over het verzoek nagedacht.

Wagtmans: ‘Ik heb me goed geïnformeerd bij mensen die er verstand van hebben en ik heb er veel over gelezen, want het is geen erebaantje. Kazachstan is acht keer zo groot als Frankrijk en is, of wordt een rijk land, mede door de grondstoffen. Je moet thuis zijn op zakelijk, cultureel en maatschappelijk gebied. Dat ben ik, al zeg ik het zelf, maar nu komt daar een stuk verantwoordelijkheid bij.’

Wagtmans is op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag getoetst op zijn vaardigheden en zegt met vlag en wimpel te zijn geslaagd, waarna minister Verhagen van Buitenlandse Zaken hem persoonlijk heeft gefeliciteerd na zijn fiat te hebben gegeven.

Rini Wagtmans in actie tijdens de 18e etappe van de Tour de France 1972. (ANP) Beeld
Rini Wagtmans in actie tijdens de 18e etappe van de Tour de France 1972. (ANP)
Meer over