Evers en Kessing vallen uit olympische selectie

Floris Evers en Eby Kessing ontbreken in het olympisch hockeyteam voor Peking. Bij zijn selectie voor de Spelen schrapte bondscoach Roelant Oltmans gisteren beide middenvelders omdat ze volgens hem ‘niet multifunctioneel genoeg’ zijn....

De keuze van Oltmans is opvallend omdat beide spelers de afgelopen jaren weliswaar niet tot de harde kern van de ploeg behoorden, maar wel vaste keus keus waren. Evers (25) speelde 141 interlands en behoorde vier jaar geleden tot het Nederlands team dat in Athene zilver won. Kessing (23) debuteerde twee jaar geleden, speelde 39 interlands en was de vaste stand-in voor aanvoerder Jeroen Delmee.

In de Peking-ploeg kiest Oltmans voor slechts vier middenvelders, tegenover vijf aanvallers en zes verdedigers. Hij gaat ervan uit dat Rob Derikx kan doorschuiven van rechtsachter naar rechtsmidden en hij heeft centrale verdediger Robert van der Horst achter de hand om zonodig Delmee te vervangen als spelverdeler.

Ook heeft Oltmans definitief besloten niet meer te experimenteren met De Nooijer als aanvaller en Delmee als verdediger. Zij vormen samen met Timme Hoyng en de ex-Schot Laurence Docherty de kern van het middenveld.

Taeke Taekema en Thomas Boerma zijn voldoende hersteld van hun blessures om weer volop met het team mee te trainen. Een vraagteken staat nog achter de naam van Sander van der Weide, die de komende weken moet bewijzen topfit te zijn. Lukt dat niet, dan wordt hij vervangen door Wouter Jolie.

Reserve-doelman Jaap Stockmann is één van de twee oproepkrachten die buiten het olympisch dorp worden gestationeerd. Zeer waarschijnlijk wordt Rogier Hofman, die voor de Champions Trophy nog werd gepasseerd, de andere. Zij mogen in Peking wel meetrainen en kunnen alsnog worden ingezet, indien een speler van de echte selectie het toernooi niet kan voortzetten. Daarvoor is een medische indicatie nodig.

Indien Van der Weide de laatste tests goed doorstaat, telt de ploeg van Oltmans tien hockeyers die er ook al in Athene bij waren: de broers Geert-Jan en Rob Derikx, de neven Ronald en Matthijs Brouwer, Reckers, Van der Weide, Taekema, Vogels, De Nooijer en Delmee. Voor de laatste drie worden het de vierde Spelen. Zij zijn al in bezit van twee keer goud en zilver.

De selectie van de vrouwenploeg leverde geen verrassingen op. Mattheussens en Van der Pols vielen als laatsten af. Keepster Floor Engels en Kelly Jonkers zijn in Peking de oproepkrachten.

Meer over