Europese titel mijlpaal voor cricketteam en bondscoach

In de ruim honderdjarige geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond was het Nederlands team nog nooit een echte prijs ten deel gevallen....

Van onze cricketmedewerker

DEN HAAG

Natuurlijk was er zes jaar geleden nog de kwalificatie voor het wereldkampioenschap van A-landen en herinneren talloze vaantjes aan overwinningen op grote cricketlanden. Maar sinds zaterdag is Nederland Europees kampioen; de overwinning op Denemarken leidde tot deze mijlpaal.

De vraag of de selectie van bondscoach Trotman daadwerkelijk de beste cricketers van Europa herbergt is op zijn plaats. Op amateurniveau is dat zeker het geval, maar de profs van Engeland zijn, ondanks hun belabberde vorm van deze zomer, uiteraard veel te sterk voor Nederland.

Dat neemt niet weg dat de Nederlandse cricketers trots kunnen zijn op de vijf overwinningen die ze de afgelopen week hebben behaald. Denemarken werd twee keer verslagen, terwijl ook Ierland, Schotland en Engeland (amateurs) overtuigend werden geklopt. Opmerkelijk is dat laatste vooral vanwege het feit dat de Ieren en de Schotten volgend jaar wel deelnemen aan het wereldkampioenschap, terwijl de Nederlandse cricketers dan gewoon hun competitiewedstrijden afwerken.

De cricketbond heeft zijn pijlen gericht op deelname aan het volgende WK in Zuid-Afrika. Via het kwalificatietoernooi in 2001 (Canada) moet daar een plaats worden afgedwongen. Vanuit de wetenschap dat het deelnemersveld in Zuid-Afrika mogelijk wordt uitgebreid van twaalf naar zestien landen is de hoop op een hernieuwde kennismaking met de wereldtop gerechtvaardigd.

Vorig jaar kreeg de verjonging van het cricketteam gestalte. Na het falen tijdens de WK-kwalificatie werd met bondscoach Bell de oude garde afgevoerd. Een aantal stapte eigener beweging op, de anderen werden niet meer opgeroepen, terwijl Emerson Trotman werd aangesteld als tijdelijk bondscoach. De West-Indiër woont al vijftien jaar in Nederland als speler/coach. Hij kent de mogelijkheden en vooral onmogeliJkheden van het spel in zijn 'tweede vaderland'.

Trotman werd na het vorige seizoen lang in het ongewisse gelaten of hij door mocht gaan. De twijfel aan zijn capaciteiten heeft hem ongetwijfeld gestoken, maar Trotman hield diplomatiek zijn mond. Hij betaalde de afgelopen week in klinkende munt terug. De bondscoach heeft de ploeg nieuw elan bezorgd. De uitstraling is vergelijkbaar met die van het team dat in aan het begin van de jaren negentig de cricketwereld verraste met WK-kwalificatie.

Trotman heeft de selectie het plezier en geloof in eigen kunnen teruggegeven. Als exponent van de wederopstanding geldt Luuk van Troost. De speler van Excelsior gaf deze week zijn visitekaartje als allrounder af. Een stortvloed aan runs en wickets bezorgde de Schiedammer persoonlijk de dik verdiende prijs van beste speler van het toernooi en zijn elftal de Europese titel.

In de komende jaren kan het Nederlands elftal alleen maar sterker worden. In Den Haag ontbraken de profs André van Troost (broer van Luuk) vanwege een blessure en Roland Levebvre vanwege verplichtingen als bondscoach van Israël, dat als voorlaatste eindigde. Beiden hebben hun onvoorwaardelijke steun toegezegd op weg naar het toernooi in Canada.

Zaterdag redden de cricketers het zonder dit tweetal ook gemakkelijk. Denemarken won de toss en koos voor batten. Op 29 voor 3 zal aanvoerder Hedegaard die keuze al hebben betreurd. De val van die vroege wickets kwamen de Denen niet meer te boven. Uiteindelijk verschenen er nog 145 runs in het scoreboek. Aanvoerder De Leede bewaarde het beste tot het laatst. Zijn bowlingcijfers 4 voor 14 in 10 overs waren uitmuntend.

Van Troost (3/38/9.5) steunde hem en verder waren er wickets voor Khan, Leemhuis en Singh. Ook het Nederlands team was in recordtijd drie wickets kwijt. Bradley, Zulfiqar en Bakker werden ingerekend door de openingsbowlers van Denemarken.

Het herstel volgde via De Leede (33) en van Noordwijk (54 not out). Het tweetal hield de innings bij elkaar met verstandig slagwerk. Nadat De Leede had plaatsgemaakt voor Van Troost werd de score rap opgevoerd. Van Troost wist dat de wedstrijd niet meer stuk kon en na een aarzelende start wilde hij het publiek nog even vermaken. Met knallende vieren en een fraaie zes kreeg hij het publiek op de banken. Van Noordwijk volgde in stijl en bekroonde zijn prachtige innings ook met knallende boundaries.

Uiteindelijk verslikte Van Troost zich nog een poging de Europese titel met een daverende zes binnen te brengen. Daardoor smaakte Kloppenburg, die goed debuteerde, het genoegen om samen met Van Noordwijk de wedstrijd te beslissen. Dat gebeurde via een onsportief gebowlde bal van de Deen Khan. Zijn bewust gebowlde no ball bracht de winnende run op het bord. Het laatste punt werd dus niet op eigen kracht gescoord, maar dat was na een week uitstekend cricket eerder een beloning dan een straf voor het Nederlands team.

Meer over