Europese nachtmerrie komt uit: Blatter blijft FIFA-baas

Sepp Blatter (79) is vandaag op het congres van wereldvoetbalvond FIFA herkozen als voorzitter. Hij kreeg 133 stemmen, zijn tegenstander prins Ali uit Jordanië slechts 73. Blatter gaat zijn vijfde en laatste termijn van vier jaar in als baas van de machtigste sportbond ter wereld.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Blatter, vandaag in Zürich. Beeld afp
Blatter, vandaag in Zürich.Beeld afp

De omstreden Zwitser Sepp Blatter, die in grote delen van zijn eigen continent wordt gehaat, blijkt elders op de ­wereld nog altijd volop vrienden te hebben. Zelfs een nieuw corruptieschandaal bij FIFA deze week en de daaropvolgende wereldwijde storm aan verontwaardiging deden zijn positie niet echt wankelen.

De herverkiezing van Blatter, voor zijn vijfde termijn op rij, is de nachtmerrie van Europa. De relatie tussen de Europese voetbalbond en Blatters FIFA, die al slecht was, is na deze verkiezing onherstelbaar beschadigd. De Europese bond voerde het verzet tegen Blatter aan, probeerde ook buiten de grenzen van het continent bonden achter rivaal prins Ali te krijgen en eiste deze week Blatters vertrek.

In een ultieme poging de Zwitser onder druk te zetten dreigt de UEFA zelfs uit de FIFA te stappen. Die door emoties ingegeven mededeling kan het Europese voetbal nog duur komen te staan. Vandaag verdeelt het bestuur van de FIFA de deelnamebewijzen voor de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. De vrees bestaat dat Europa een plek moet inleveren.

Tweede stemronde niet afgewacht
Blatters uitdager, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, oogstte vandaag nog wel lof door een tweede stemronde af te dwingen. De massale steun uit Europa hielp Ali door de eerste ronde heen. Daarin verzamelde de prins 73 stemmen en Blatter 133 - 7 te weinig voor de directe overwinning met een tweederde meerderheid. Het verschil was dusdanig groot dat Ali de tweede stemronde niet afwachtte. Na de opgave van Ali glorieerde Blatter alsnog, zoals de Zwitser eigenlijk altijd zegeviert tijdens congressen van de wereldvoetbalbond.

Hij blijft dus kapitein van wat hijzelf als het FIFA-schip beschouwt. 'We zullen het schip terugbrengen naar het strand, waar je ook kunt voetballen', zei hij met een gelukzalige glimlach.

Lees ook: Wereldvoetbalbond FIFA wankelt

Arrestaties, corruptie en conservatisme dreigen de wereldvoetbalbond FIFA ten gronde te richten. Lees hier alles, maar dan ook alles over de aanloop naar de verkiezing van de president van de FIFA vandaag.

UEFA-voorzitter Michel Platini met FIFA-kandidaat prins Ali Bin al-Hussein nadat die zich heeft teruggetrokken. Beeld epa
UEFA-voorzitter Michel Platini met FIFA-kandidaat prins Ali Bin al-Hussein nadat die zich heeft teruggetrokken.Beeld epa

'Dit is verschrikkelijk', zei KNVB-voorzitter Michael van Praag even later buiten het Hallenstadion. 'Hij krijgt er gewoon weer vier jaar bij.' Volgens ­directeur betaald voetbal Bert van Oostveen bevindt het voetbal zich in een patstelling. 'Dit systeem kan zo niet doorgaan.' De UEFA bespreekt de crisis voorafgaand aan de Champions League-finale op 6 juni.

Blatter zal er niet wakker van liggen. Hij is 83 als hij er in 2019 vermoedelijk echt mee ophoudt en zich vrijwillig terugtrekt in zijn Zwitserse villa. Maar eerst zijn er bergen werk te verzetten en moet hij repareren wat er over is van het imago van de FIFA.

Blatter is geen man van capituleren. Hij acht zichzelf nog altijd in staat de FIFA haar geloofwaardigheid terug te geven. 'Ik ben verantwoordelijk gehouden voor de storm waarin we verkeren. Die verantwoordelijkheid neem ik. Ik wil de FIFA beter maken, samen met jullie. Nu, morgen en de weken en maanden daarna.'

Corruptieonderzoek tegen FIFA net begonnen
Zijn laatste regeerperiode wordt vermoedelijk de meest turbulente van de vijf. Het corruptieonderzoek naar de FIFA, dat leidde tot de arrestaties in Zürich, is volgens de Amerikaanse justitie nog maar net begonnen. De speurders blijven jagen en hebben de middelen om de bond verder op te rollen. Harde bewijzen tegen Blatter zijn vooralsnog nooit gevonden.

Michael van Praag (L) na de bekendmaking dat prins Ali zicht terugtrekt als kandidaat tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA Beeld anp
Michael van Praag (L) na de bekendmaking dat prins Ali zicht terugtrekt als kandidaat tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFABeeld anp

Wantrouwen over 'geheime stemming'

Met argusogen keek de wereld vandaag naar Zürich, waar ondanks alles de presidentsverkiezing van wereldvoetbalbond FIFA werd gehouden. Zelfs de nieuwste corruptieaffaire die zijn organisatie heeft getroffen, konden voorzitter Sepp Blatter niet van zijn vijfde termijn afhouden. Hij profiteerde daarbij van het wantrouwen dat bij de voetbalbonden heerst over het geheime karakter van de stemming. Lees er hier meer over.

Wereldwijd lopen er nog eens twee onderzoeken, waarin corruptie en de FIFA centraal staan. Ook het Britse Serious Fraud Office en de Zwitserse justitie proberen bewijs te vergaren tegen de voetbalbond en zijn bestuurders. De Zwitsers zijn daar in november toe aangezet door de FIFA zelf en hebben het volledige onderzoeksdossier van ­Michael Garcia in handen gekregen. De Amerikaanse aanklager onderzocht hoe (on)zuiver de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 ­(Qatar) is verlopen.

De molensteen die de twee toernooien inmiddels vormen, wordt voor Blatter steeds zwaarder. Ook de komende vier jaar zal hij zich moeten blijven verdedigen tegen beschuldigingen dat beide WK's zijn verkocht aan landen waarop om allerlei redenen het nodige valt aan te merken.

VAndaag draaide Blatter er niet meer omheen. 'Zouden er twee andere landen zijn gekozen, dan hadden we deze problemen niet gehad.' Een paar uur later bedankte hij de zaal. Vier jaar heeft hij om de FIFA op een fatsoenlijke manier achter te laten. 'En daarvoor ben ik jullie erkentelijk.'

Meer over