Europees kampioenschap hervat

Het Europees allroundkampioenschap schaatsen is zondag hervat. Volgens de Noren is het probleem met de vriesmachine onder controle....

Zaterdag begon het ijs in de hal in Hamar langzaam te smelten door het defect in de machine. De organisatie besloot zaterdagavond de 5000 meter voor mannen te verplaatsen naar zondag. Tot zondagochtend vroeg was nog onduidelijk of het kampioenschap nog wel door kon gaan.

Na overleg tussen teamleaders, internationale schaatsbond ISU en organisatie werd besloten dat de mannen op zondag drie afstanden rijden (5000, 1500 en 10.000 meter). Daardoor kan het toernooi zoals gepland in twee dagen worden afgewerkt. Dat besluit druist eigenlijk tegen de ISU-regels in (op een internationaal allroundtoernooi mogen maximaal twee afstanden per dag worden afgewerkt) maar omdat geen enkel land bezwaar had, kon deze noodmaatregel toch worden ingevoerd.

Volgens ISU-official Jan Dijkema had het weinig gescheeld of het EK was helemaal geschrapt. Pas zaterdagavond om tien uur kwam de vriesmachine weer op gang. Vervolgens duurt het uren voordat het ijs voldoende kwaliteit heeft. ‘Ik ben geweldig opgelucht’, sprak de Nederlander. ‘Ik moet er niet aan denken dat er niet geschaatst had kunnen worden.’ De financiële schade was volgens Dijkema in de miljoenen gelopen.

Het EK wordt volgens het nieuwe schema pas om 21.15 uur afgesloten.

Meer over