Europa zucht in Zagreb onder Chinese tirannie

AMSTERDAM Heeft het tafeltennis nog wel toekomst, nu China deze van oudsher mondiale sport (102 nationale bonden) in een ijzeren wurggreep houdt?...

De Chinese muur, die begin jaren negentig even aan het wankelen werd gebracht door een stel Zweden (Waldner, Persson, Lindh), een enkele Fransman (Gatien) en een loslopende Duitser (Rosskopf), staat weer stevig op zijn grondvesten. Nieuwe aanvallen zijn niet te verwachten. Ook niet van Timo Boll, de voormalig nummer 1 van de wereld, en al helemaal niet van de wisselvallige Wit-Rus Samsonov. Het Europese topduo was in Zagreb kansloos tegen het offensief van het gedrilde Chinese pingpongleger en capituleerde al in de kwartfinales. Toen het gevecht om de prijzen dus eigenlijk nog beginnen moest.

Het lijdt geen twijfel dat de baas van de internationale tafeltennisfederatie ITTF, Adham Shahara, zich zorgen maakt over de Chinese almacht in zijn pingpongrijk. Het is zelfs denkbaar dat hij aan het panikeren slaat. Want daar heeft de man een handje van. Hij heeft al eens, in een poging de verloedering van het aloude balspel te stoppen, draconische wijzigingen van de niet minder oude spelregels doorgevoerd. Het balletje moest ineens groter en zwaarder, de serviceregels werden aangescherpt, onder luid protest van het Nederlandse Gilde van 21 werd de puntentelling gewijzigd en werden de games ingekrompen.

Niet dat dat allemaal veel geholpen heeft. China gaf geen krimp, paste zich razendsnel aan en wist, zo bleek in Zagreb, zijn dominantie zelfs te versterken. En ook de door Shahara gehoopte publiciteitseffecten bleven uit. De media – radio, televisie, kranten – keerden zich meer en meer af van het moeilijk te begrijpen en moeilijk in beeld te vatten spel.

Shahara zal met iets heel origineels moeten komen aanzetten om pingpong als kijkspel te redden en de televisiebazen weer op zijn hand te krijgen.

Want die lieten het in Zagreb lelijk afweten. Het in sport geïnteresseerde deel van de Europese mensheid bleef vrijwel geheel verstoken van beelden van de strijd om de wereldtitels. Alleen Eurosport had er dagelijks wat zendtijd voor over, totdat het spannend werd bij het fietsen en snel moest worden overgeschakeld naar het dopingspektakel in de Giro.

Wat de kijkkast naast een paar adembenemende Chinese balwisselingen en ouderwets fladderende rugnummers te zien gaf, was bepaald niet bemoedigend. Niets dan lege plekken op de tribunes. Nog even en tafeltennis gaat in Europa ondergronds en dan heeft China helemaal vrij spel.

Martien Schurink

Meer over