Euforie PSV verandert in angst

Na de euforie over het bereiken van de kwartfinale in de UEFA Cup is PSV tegen Willem II geconfronteerd met de verontrustende, om niet te zeggen alarmerende realiteit....

Eén punt voorsprong heeft PSV nog slechts op Feyenoord, met nog zeven duels te gaan. Het minimale verschil suggereert een spannende, gelijkwaardige strijd. Maar gezien de reeks magere prestaties van PSV zullen de Rotterdammers zich in het voordeel wanen.

Het verlies tegen Willem II paste in de reeks (zes nederlagen in de laatste negen duels) die ploeg van Guus Hiddink in de tweede helft van de competitie heeft neergezet, al moet gezegd dat de Eindhovenaren in Tilburg zelden gemakkelijk tot winst komen. In 1996 vertrok PSV voor het laatst met drie punten na een zege op de huidige nummer zeven van de ranglijst.

Aan de kracht van de tegenstander kon de nederlaag ditmaal niet worden geweten. Hiddink was wegens het grote aantal geblesseerde (Robben, Vogel, Rommedahl, Ooijer, Faber, Lucius) en geschorste spelers (Van Bommel, Lee, De Jong) simpelweg niet bij machte een elftal te formeren dat zich onderscheidt van een willekeurige subtopper.

De ziekenboeg wilde Hiddink niet als excuus voor de nederlaag aanvoeren, maar hij liet geen misverstand bestaan over de staat waarin zijn elftal verkeerde. Zelfs basiskrachten als Bouma en Kezman moesten hun laatste krachten aanspreken om te voorkomen dat het elftal zou moeten leunen op nieuwkomers als Otman Bakkal, Jordi Hoogstrate en Johan Vonlanthen.

De kleedkamer deed denken aan de ziekenhuisserie M.A.S.H., viel uit verschillende PSV-monden op te tekenen. 'Je mag er niet om lachen', zei spits Jan Vennegoor of Hesselink. 'Maar het was eigenlijk wel grappig. Spuiten hier, tape daar.'

De noodopstelling kwam het PSV-spel vanzelfsprekend niet ten goede. Op het middenveld lukte het gelegenheidsaanvoerder Bouma, die zich vermoedelijk geblesseerd zal afmelden voor de interland tegen Frankrijk van woensdag, noch Van der Schaaf of Park de geïmproviseerde voorhoede in kansrijke positie te brengen.

De 19-jarige Bakkal, die donderdag in de slotminuten van het UEFA Cup-duel met Auxerre debuteerde zonder de bal aan te raken, bleek niet rijp voor de eredivisie. Op links maakte Vennegoor of Hesselink enkel indruk met zijn ijver. En Kezman leek niet te zijn bekomen van zijn inspanningen tegen Auxerre, al zal preses Van Raaij wellicht denken dat Willem II de spits niet inspireerde. Op hun beurt leken de Tilburgers niet te beseffen hoe kwetsbaar PSV was. Willem II speelde alsof het vreesde voor een afslachting zoals vorige week, toen met 6-1 werd verloren van Roda JC. Pas in de tweede helft gooide het de schroom van zich af, onder aanvoering van Tom Caluwé.

De Belgische nummer 10 maakte zelf het openingsdoelpunt uit een aanval die werd ingezet door een even artistieke als misplaatste hakbal van Kezman op het middenveld. De twee doelpunten van Bart van den Eede werden voorbereid door Caluwé, die de winst een revanche op de nederlaag tegen Roda JC noemde.

Tegen de degelijke strijdwijze van Willem II kon PSV zich niet verweren. De frustraties over het moeizame samenspel en de vermeende arbitrale dwalingen kregen halverwege de tweede helft de overhand. In krap tien minuten werden vijf gele kaarten uitgedeeld, waaronder twee voor Hofland. Hiddink zelf werd naar de tribune verwezen toen hij het veld opstapte om een opstootje te sussen.

Even leek alle opwinding het spel van PSV zelfs ten goede te komen. Het ingevallen Groningse talent Jordi Hoogstrate manifesteerde zich nadrukkelijk op het middenveld, alsof hij baat heeft gehad bij de psychologische behandelingen die hij de afgelopen maanden heeft ondergaan tegen de stress van topvoetbal. Johan Vonlanthen, een jonge Zwitser met Colombiaanse wortels, scoorde beheerst nadat hij twee verdedigers zoek speelde.

De opleving verdween echter zo snel als hij kwam, ongetwijfeld tot teleurstelling van Hiddink die hartstocht verkiest boven keurigheid. De coach weet dat hij slechts kan hopen kan op een voorspoedig herstel van de geblesseerde spelers, wil PSV de tweede plaats veilig stellen. Maar de terugkeer van de basisspelers zal alleen zijn zorgen op de korte termijn verlichten.

Hiddink heeft nu, noodgedwongen, een indicatie gekregen van wat de PSV-talenten te bieden hebben. Aan Van Bommel en Kezman, die azen op een vertrek, kunnen ze niet tippen. En voor die twee was de Champions League al te hoog gegrepen.

Meer over