Etappe-winst in Ronde van Spanje na teleurstellend werk kopmannen Van Bon redt gezicht van z'n ploeg

Bart Voskamp en Leon van Bon zijn de meest aanvallende Nederlandse wielrenners in de vlakke ritten van Ronde van Spanje....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het was de twaalfde en belangrijkste zege van Van Bon sinds zijn profdebuut in 1993. Hij redde enigszins het gezicht van de Rabobank-ploeg, nadat de klassementsrenners Luttenberger (ziek naar huis) en Jonker (tegenvallend) het ook in de Ronde van Spanje hadden laten afweten.

Toch schreef Van Bon zijn opvallende rol toe aan het werk van zijn ploegmakkers. De ritzege beschouwde hij als een genoegdoening voor weer een verprutste Ronde van Frankrijk. Ook dit jaar haalde hij door een blessure Parijs niet.

'Het was zeer frustrerend om op zo'n manier uit te vallen. Dit is een mooie rehabilitatie. In de massasprints kom ik tegen Wüst en Svorada tekort. Mijn kansen liggen in ontsnappingen en aankomsten met een groepje.'

Na honderd kilometer ontstond de kopgroep. De maximale voorsprong bedroeg tien minuten. Chiappucci probeerde op enkele kilometers van de eindstreep met Galdeano weg te komen. Op één kilometer van de finish werd Chiappucci gegrepen. Van Bon koos het wiel van ex-ploegmakker Ekimov ('Ik had het idee dat hij wilde demarreren'). Bij het uitkomen van de laatste linke bocht versnelde de Nederlander. De tegenaanval van Brochard sloeg hij af.

Meer over