Update

Ernstig zieke Hoekman verovert elfde damtitel

Nina Hoekman heeft vandaag in Zoutelande opnieuw de nationale damtitel veroverd. Ze won de nationale titelstrijd voor de zesde keer op rij en voor de 11de maal in totaal. Haar eerste kampioenschap dateert uit 1999.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoekman versloeg in de zevende en laatste ronde Jacqueline Schouten. Ze behaalde in totaal 11 punten. Vitalia Doumesh speelde in haar laatste partij remise tegen Rianka van Ombergen en werd tweede met 10 punten.

Hoekman evenaarde met haar titel de prestatie van recordkampioene Karen van Lith. Na afloop werd ze door de dambond KNDB benoemd tot erelid voor alles wat ze heeft betekend voor de damsport. 'Een verdiende eer voor een groot sportvrouw', aldus voorzitter Hans Vermeulen.

De 49-jarige Hoekman voert al ruim 8 jaar een gevecht tegen kanker. Ze woont inmiddels in een verzorgingshuis, maar wilde toch haar opwachting maken bij het NK. In Zoutelande was ze in haar rolstoel alleen in staat om de stand op het bord te beoordelen. Een vrijwilliger voerde haar zetten uit, drukte de klok voor haar in en hield haar op de hoogte wat betreft het tijdverbruik. Met deze steun prolongeerde ze toch haar nationale titel.

Hoekman werd geboren in Oekraïne. In 1995 kwam ze naar Nederland en trouwde met dammer Henk Hoekman.

Meer over